Kuzu en Öztürk: stop met integratiebeleid

09-02-2015 14:08

Update: de mensen van Denk (GGZ Friesland) zijn nu boos op de politieke partij Denk.

Update: de website van Denk is ook al in de lucht

De Tweede Kamer is vanaf heden een beweging rijker. ‘Denk’ is de naam van de beweging die ex-PvdA-kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk maandag in Nieuwspoort gepresenteerd hebben. Tunahan Kuzu is de leider van de beweging.

Denk is expliciet géén politieke partij, maar een beweging waaraan iedereen kan deelnemen. “We hebben al honderden gesprekken gevoerd en zijn de straat opgegaan. We hopen door de maatschappij breed te worden beïnvloed”, aldus Özturk.

Toch is er ook al een aantal speerpunten waar de twee zich op richten. Die zijn volgens het beginselmanifest gericht op ‘acceptatie’, ‘verdraagzaamheid’ en ‘eenheid’. Om hun verkiezingsprogramma verder uit te bouwen vraagt Denk om inbreng vanuit de maatschappij en wil de beweging een app ontwikkelen waarin mensen hun vragen kunnen delen die ze tijdens debatten graag gesteld zouden zien.

Einde aan integratiepolitiek

Als het aan Kuzu en Öztürk ligt komt er per direct een eind aan het integratiebeleid. In een interview met NRC Handelsblad (betaalmuur) stelt Kuzu: “Er zijn méér mensen die geïntegreerde mensen moeten accepteren dan dat er mensen zijn die nog móéten integreren. Hoe zou iemand die hier is geboren, hier naar school is gegaan en hier werkt in godsnaam nóg verder moeten integreren?”

De termen ‘integratie’ en ‘allochtoon’ kunnen dan ook de prullenbak in, en de portefeuille Integratie, nu nog in bezit van Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher, kan wat Denk betreft worden afgeschaft. Liever zien zij een Minister van Acceptatie, die zich inzet voor wederzijds begrip en de bestrijding van racisme. Daarnaast moet in elke gemeente een monument voor arbeidsmigratie komen, moet het vak ‘migratiepolitiek’ verplicht worden op elke middelbare school, met Arabisch, Turks en Chinees als keuzevakken en willen de twee een ‘racismeregister’ in het leven roepen. Wanneer iemand in dienst wil bij de overheid, dient hij eerst via dit register gecheckt te worden op racistische uitlatingen (ook via social media) in het verleden. Diezelfde overheid moet een diversiteitsquotum gaan hanteren, zodat “de overheid meer een afspiegeling wordt van de samenleving”.

Ondanks de duidelijk op allochtonen gerichte speerpunten, ontkennen Kuzu en Öztürk met klem dat Denk een moslimpartij is. Moslims zullen zich er thuis voelen, natuurlijk, maar ook niet-moslims die klaar zijn met het guurrechtse klimaat in Nederland kunnen op Denk stemmen, zeggen ze.

Uitsluitingspolitiek

Kuzu en Öztürk kwamen tijdens de verkiezingen van 2012 namens de PvdA in de Tweede Kamer, met een hoop voorkeursstemmen. Öztürk haalde 9.831 stemmen binnen, Kuzu 23.067. In de Kamer opereerden ze lange tijd in de relatieve luwte, maar bij de twee leefde een sluimerende ontevredenheid over de koers die de Partij van de Arbeid voer op het gebied van de islam. Vooral de in hun ogen steeds harder wordende koers van minister Asscher was ze daarbij een doorn in het oog.

Die onvrede kwam in november tot uitbarsting toen Asscher aankondigde vier Turkse organisaties scherper in de gaten te gaan houden; de Süleymanci beweging, Milli Görüs, Diyanet en de Fethullah Gülenbeweging. Volgens Asscher was het volstrekt onduidelijk welke invloed die organisaties hadden op de integratie van Turken in Nederland. Kuzu en Öztürk beschuldigden Asscher daarop van uitsluitingspolitiek en de ruzie binnen de PvdA-fractie die daarop volgde, leidde tot het vertrek van de twee.

Over het Motivaction-onderzoek wat aanleiding gaf tot de verontruste reactie van Lodewijk Asscher over de positie van Turkse jongeren, zijn destijds kamervragen gesteld door VNL. Die heeft Asscher vandaag beantwoord. Hij nuanceert in die antwoorden zijn eerdere reactie.

kuzuozturk