De Indonesische president Joko Widodo heeft nieuwe wetgeving geratificeerd die chemische castratie van pedoseksuelen makkelijker maakt. Indonesië is al een tijdlang bezig met het aanscherpen van haar wetten rondom kindermisbruik. Aanleiding is een brute kinderverkrachting in 2016.
Officieel zou in 2019 de eerste veroordeelde persoon gecastreerd worden, maar dit bleek praktisch niet mogelijk. Zo was er geen ziekenhuis beschikbaar met de juiste apparatuur en hadden Indonesische dokters ethische bezwaren. Zo waren er veel vraagtekens over de effectiviteit van deze procedure. De nieuwe wetgeving geeft experts nu de controle of een persoon een castratie verdient of niet.
Niet iedereen is blij met deze nieuwe gang van zaken. Zo spreekt Usman Hamdi van Amnesty International Indonesië van een verwrongen moraal kompas:
“Seksueel geweld tegen kinderen is een verschrikkelijke misdaad. Maar het straffen van daders met chemische castratie is slechts meer wreedheid. Twee keer ongelijk maakt geen gelijk.”
Volgens Usman gaat de wet in tegen internationale mensenrechtenverdragen en helpt de ingreep sowieso niet. Het Indonesische ministerie van vrouwenzaken en kinderrechten ziet dit duidelijk anders. Zo duurt een chemische castratie volgens hen maar twee jaar en volgen gevangenen daarnaast ook een rehabilitatietraject.
“We moeten de verschillende factoren onderscheiden die aanleiding zijn voor het seksueel misbruik van kinderen. Gebeurt dit omdat er hormonale problemen zijn of psychische? Wanneer we erachter komen dat ze hormonaal zij is chemische castratie gepast.”
Aldus een woordvoerder. In Europa wordt chemische castratie in sommige landen optioneel aangeboden in ruil voor strafvermindering. In Polen en Moldavië kunnen zedendelinquenten wel verplicht chemisch gecastreerd worden.