Binnenland

Frans Timmermans wil geen lijsttrekker worden van de PvdA en blijft in Brussel

14-01-2021 19:15

Frans Timmermans en Lodewijk Asscher op campagne (screenshot)

Eurocommissaris Frans Timmermans gaat Lodewijk Asscher niet opvolgen als lijsttrekker voor de PvdA. Officieel heeft de sociaaldemocraat nog niet gereageerd op het vertrek van zijn partijgenoot, maar de wandelgangen wel. Volgens ingewijden zou Timmermans het opgeven van zijn toppositie in Brussel niet in het belang vinden van Nederland of van de partij.

Asscher maakte donderdag bekend niet meer beschikbaar te zijn als aanvoerder voor de aankomende verkiezingen. Hiermee neemt de PvdA’er politieke verantwoordelijkheid voor zijn rol in de toeslagenaffaire. Asscher was tussen 2012 en 2017 minister van Sociale Zaken. Zelf zegt de politicus niet geweten te hebben van de misstanden bij de belastingdienst en dat hij zelfs het fraudebeleid trachtte te matigen.

Vorige week liet Asscher overigens nog weten juist door te willen strijden als politiek leider voor een nieuwe verzorgingsstaat. Nu concludeert hij alsnog dat het mediabeeld rondom zijn persoon een effectieve campagne in de weg staat.

Naast Frans Timmermans worden ook de namen van Kamervoorzitter Khadija Arib en Lilianne Ploumen vaak genoemd als opvolger van de politiek leider.