CORVALLIS – Een barnsteenfossiel uit een mijn in Myanmar wijst erop dat dinosaurussen miljoenen jaren geleden een mogelijk psychedelische schimmel aten. Het gaat om een uitgestorven schimmel die sterk op moederkoorn lijkt.
Moederkoorn produceert giftige alkaloïden. Deze stofjes hebben door de eeuwen heen al heel veel mensen ziek gemaakt, maar de schimmel heeft ook tot nieuwe medicijnen geleid. Een van deze alkaloïden is een belangrijk bestanddeel van de tripdrug LSD.
Knappe koppen van de universiteit van Oregon troffen in het barnsteen beschimmeld gras van ongeveer 100 miljoen jaar geleden aan. De vondst suggereert dat plantenetende dinosaurussen in dezelfde tijd leefden als het gras en de schimmels.
Maaltijd
“Nu staat wel vast dat het gras en de schimmel er toen al waren”, zegt onderzoeksleider George Poinar. Hij twijfelt er niet aan dat dinosaurussen beschimmeld gras naar binnen werkten. Maar waren de dino’s ook steevast aan het trippen na zo’n maaltijd?
Bij andere diersoorten kan de schimmel leiden tot hallucinaties en stuipen. Of dat ook voor dinosaurussen geldt, weet Poinar niet. “We kunnen niet achterhalen welk effect het op ze had”, citeert wetenschapssite EurekAlert.org hem.