Binnenland

Bosbeheerexpert: biomassa en bomenkap rampzalig voor Nederlandse natuur

23-01-2021 15:56

Foto via: qinghill

Belangrijk interview vandaag in de Telebelg met bosbeheerexpert Leffert Oldenkamp. De oud-werknemer van Staatsbosbeheer is niet te spreken over de wijze waarop Nederland omgaat met zijn bossen. Hieronder de opmerkelijkste passages uit het interview:

Over het beleid om ‘nieuwe natuur’ te creëren door bomen te kappen zoals in het Drents-Friese Wold.

Natura 2000, het netwerk van Europese natuurgebieden, werkt averechts voor goed bosbeheer en biodiversiteit. Die omvorming van bos tot stikstofgevoelige habitats zoals heide heeft zelden te maken met natuurherstel. Men vergeet dat boskap enorme hoeveelheden stikstof en CO2 de lucht in blaast. Natura 2000 leidt tot tuintjesnatuur, een statische terugkeer naar iets dat vroeger kon ontstaan door roofbouw. Maar je kunt niet altijd dezelfde dieren en plantjes op dezelfde plek houden. De huidige kaalkap berooft elke roofvogel van zijn nest. En omwonenden van hun wandeling.”

Over de strijd van Staatsbosbeheer tegen exotische flora in Nederland.

“Dat is vreemdelingenhaat. Het is zoeken naar argumenten om te kappen. Alles is exoot. De douglasspar groeit al honderd jaar in Nederland. Ze is inmiddels net zo inheems als grove den en berk.”

Over de werkelijke reden van de houtkap in Nederland.

Omdat het geld oplevert. Zowel het natuur- als het klimaatbeleid, dat verbranding van biomassa propageert, veroorzaakt dat terreinbeheerders geld verdienen aan het vernielen van natuur.”

Waarom de Koninklijke Nederlandse Bosbouwvereniging zich moet schamen voor biomassa.

“Omdat men zich niet duidelijker uitsprak tegen het gebruik van houtige biomassa om warmte en elektriciteit op te wekken. Ze kloppen zichzelf op de borst omdat men zo’n belangrijke rol heeft in de aanpak van het klimaatprobleem. Maar het is niet verstandig om bomen op grote schaal te verbranden. Zeker niet bij ons huidige ontoereikende bosbeheer.”

Over het publieke debat rondom biomassa.

“Wat me tegenstaat is dat ze niet eens in discussie willen. De prominenten verkiezen hun ijdelheid en inkomsten uit de subsidieruif. Dat het bos of de gewone man niets heeft aan de bossenstrategie, en dat de energietransitie dat verergert, doet er kennelijk niet toe.”

Het hele interview (aanrader) is HIER terug te vinden bij de T.