Veel mensen hebben wel eens gehoord van het bestaan van de kadastrale kaart, maar wat je er precies mee kunt, is bij minder mensen bekend. Toch komt er over het algemeen uiteindelijk een moment in je leven waarop je deze kaart nodig zult hebben. Dan is het goed om alvast wat meer kennis van zaken te hebben. Sowieso is het interessant om de kaart eens zelf te bekijken. Dat is niet ingewikkeld, want via https://kadastralekaart.nl/ is de kaart gratis te bekijken. De kaart toont de globale ligging van alle percelen in Nederland. Ben je zelf bezitter van een eigen stuk grond? Dan kun je dus op de kadastrale kaart dat perceel opzoeken!
Elk perceel in ons land heeft een uniek perceelnummer. Dat perceelnummer staat geregistreerd bij het kadaster. Door middel van de kadastrale kaart kun je het perceelnummer gemakkelijk achterhalen. Omgekeerd zoeken kan ook, want door het invullen van het perceelnummer krijg je direct het bijbehorende perceel in beeld. Leuk natuurlijk, maar wat heb je eraan? Welnu, als je bijvoorbeeld verbouwingsplannen hebt of je wilt de tuin opnieuw gaan inrichten, dan is het handig om met behulp van de kadastrale kaart te bekijken waar de erfgrenzen ongeveer liggen.
Het is niet mogelijk om van de kadastrale kaart exacte maten af te lezen. Dat geldt zowel voor de bebouwing als voor de erfgrens. In sommige gevallen kan het echter van groot belang zijn om de precieze erfgrens te (laten) bepalen. In dat geval kun je een aanvraag indienen en zal een landmeter tot op de centimeter nauwkeurig gaan bepalen waar de grens ligt. Heb je een conflict met een buurman over de plaats van een schutting of boom, dan kun je het geschil op die manier meestal snel oplossen. Immers, meten is weten!
Er zijn nog veel meer situaties denkbaar waarbij de kadastrale kaart van pas komt. Zo kun je bijvoorbeeld een overzicht bestellen van de koopsommen van alle verkochte objecten binnen een bepaald postcodegebied. Daarmee kun je heel snel de waarde van jouw woning vergelijken met die van soortgelijke woningen. Vaak is namelijk de door de gemeente bepaalde WOZ-waarde veel te hoog ingeschat en betaal je onnodig veel onroerendezaakbelasting. Ook wanneer je van plan bent om een woning en/of perceel te splitsen, zul je de kadastrale kaart nodig hebben en een splitsingsakte moeten aanvragen.