Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: D66 grootste daler ten opzichte van vorige verkiezingen

28-02-2021 09:50

De skyline van Den Haag (Pixabay)

Het is gebruikelijk dat het RTL-debat het startpunt is van forse electorale bewegingen onder het electoraat in de laatste weken voor de verkiezingen. Maar of dit ook dit jaar gaat gebeuren is de vraag?

Enerzijds is dat debat korter op de verkiezingen (ruim 2 weken) dan voorheen. Vanavond is het debat en over 15 dagen worden de eerste stembureaus al geopend.

Anderzijds lijkt de Coronacrisis een soort mistsluier te leggen over politiek en electoraat en campagne. Als we dan ook weten dat volgende week het kabinet nog besluiten gaat nemen over de volgende fase van deze crisis dan bewegen we ons naar een situatie, die we in Nederland bij Tweede Kamerverkiezingen nog nooit hebben gehad. Plus dat er ook geen strijd lijkt te gaan ontwikkelen welke partij de grootste zal gaan worden.

Nog steeds zijn de verschuivingen van week tot week beperkt en dat is ook deze week nog zo. Maar toch zien we dat de VVD geleidelijk wat aan het wegzakken is. In drie maanden is de VVD gedaald van 36 zetels naar 33 zetels. De PvdA zakt terug naar 12 en CDA en PVV zijn 1 zetel gestegen.

De grootste stijger t.o.v. de vorige Tweede Kamerverkiezingen is de PVV met 4 zetels. De grootste daler D66 met 6 zetels. Ook dat zijn minder grote verschuivingen dan we de meeste vorige verkiezingen hebben gezien.

Er zijn twee manieren waarop de uiteindelijke uitslag anders kan worden dan de electorale verhoudingen op dit moment zijn:

  • Kiezers kunnen een andere partij gaan stemmen, dan ze nu zeggen dat ze van plan zijn om te doen.
  • De kans is groot dat de opkomst bij deze Tweede Kamerverkiezingen fors lager zal zijn dan de vorige keer (81,5%) door de Coronasituatie van dit moment. Recente verkiezingen in Catalonië lien zien dat er daar een kwart minder is opgekomen. Het effect zal per partij niet hetzelfde hoeven te zijn.