Hoewel we over het geheel gezien al meer dan twee maanden in een behoorlijk stabiele electorale periode zitten, daalt de VVD deze week 2 zetels. Dit is onder invloed van de publiciteit rondom de declaraties van kamerlid Verheijen.
Ook de PvdA verzwakt electoraal, maar kan haast niet veel meer wegzakken (-1 naar 11). CDA, SP en Partij voor de Dieren gaan er 1 vooruit.
Uit het overzicht van de electorale potentie (pdf) van de partijen (zegt nu te gaan stemmen of een kans te geven) blijken er vijf partijen relatief dicht bij elkaar te liggen. D66 met 30 procent potentie en PVV, SP, CDA en VVD met scores tussen de 24 en 27 procent. Bij de VVD zien we dat nog maar 63 procent van de kiezers uit 2012 de VVD nu kiezen of een kans geven.
De positie van de PvdA is veel zwakker dan van de VVD. Nog maar 14 procent van de kiezers stemmen deze partij of geven deze partij een kans. Onder de PvdA-kiezers uit 2012 is dat nog maar 43 procent. (De SP scoort onder deze kiezers zelf hoger – 45 procent). De PvdA scoort hiermee lager dan Groen Links en maar enkele procenten hoger dan ChristenUnie en Partij voor de Dieren. Dit kan haast niet anders leiden dan tot de slechtste Provinciale Statenverkiezingen van de PvdA ooit (de slechtste tot nu toe was in 2011, toen de PvdA 17 procent scoorde).
In het onderzoek wordt ook verslag gedaan van een vijftal vragen over de gaswinning in Groningen. Een meerderheid van 62 procent van de kiezers vindt dat de tweede helft van dit jaar het winnen van gas in Groningen verder moet worden verlaagd. Onder de VVD-kiezers is dat 42 procent en de PvdA-kiezers 70 procent. 79 procent van de Nederlandse kiezers vindt dat de Groningers gecompenseerd moeten worden voor de schade van 6,5 miljard euro.