Politiek

Wat deed Joris Demmink op de nieuwjaarsborrel van de Marechaussee?

16-02-2015 15:26

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) loopt over de rode loper, hij wordt met blikkerende sabels begroet door een erewacht van de Koninklijke Marechaussee. Het is maandag vijf januari: de nieuwsjaarsborrel van de Gouverneur van de Residentie; beter bekend als luitenant-generaal Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee. Er loopt volgens het Algemeen Dagblad van dinsdag zes januari ook nog iemand anders over de rode loper van de Pulchri Studio aan het statige Haagse Lange Voorhout: voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink. Sinds februari 2014 onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek vanwege verkrachting van twee minderjarige jongens in Turkije.

AD, 6 januari 2015

AD, 6 januari 2015

VNL: Wat deed Demmink daar?

VNL-Kamerlid Louis Bontes wil nu opheldering van Opstelten. Want vindt Opstelten het niet ongepast dat Demmink op de gastenlijst staat van de hoogste baas van de Koninklijke Marechaussee? Bontes wil weten of Opstelten tijdens de borrel met Demmink heeft gesproken. “Vindt u niet dat u als minister gepaste afstand moet houden van de heer Demmink gedurende het strafrechtelijk onderzoek?” wil Bontes weten. Van minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) wil Bontes weten of ze commandant Leijtens al heeft aangesproken op ‘deze enorme misser op zijn gastenlijst’.

Verschillende onderzoeken naar Demmink gaande

Toevalligerwijze beantwoordde Opstelten vandaag eerdere vragen van Bontes over de voortgang van het onderzoek. Dat is volgens Opstelten ‘nog volop gaande’. Turkije wil echter nog niet meewerken. “Overleg met Turkije hierover is nog gaande”, aldus Opstelten. Naast het strafrechtelijk onderzoek vindt ‘tevens een oriënterend feitenonderzoek plaats waarbij alle signalen van mogelijk seksueel misbruik door de voormalige secretaris-generaal worden onderzocht’.

Demmink niet in hoger beroep tegen AD

Demmink verloor onlangs een zaak die hij tegen het Algemeen Dagblad had aangespannen. Volgens Opstelten zal de oud-topambtenaar geen hoger beroep instellen tegen die uitspraak.

Lees ook

Verdediging Demmink kostte belastingbetaler 113.000 euro