Afgelopen week werd het Kieskompas voor de Waterschapsverkiezingen 2015 gelanceerd. Op 18 maart wordt tegelijkertijd met de Provinciale Statenverkiezingen in 22 waterschappen gestemd voor een nieuw bestuur van het waterschap. TPO’s Chris Aalberts veegde vandaag de vloer aan met het Kieskompas. Kieskompas-directeur en politicoloog André Krouwel reageert op Aalberts.
Krouwel reageert vanuit Engeland, waar hij voor Kieskompas bezig is met de parlementsverkiezingen in mei van dit jaar. “Eigenlijk is het vrij voorspelbaar wat hij schrijft. In mijn ogen is het zure onzin.”
Aalberts schrijft onder meer: “We moeten zeggen of het waterschap bij overlast ganzen mag afschieten, maar niemand weet of er overlast is. We moeten zeggen of het waterpeil moet worden aangepast aan de eisen van boerenbedrijven, maar niemand weet waar dit thema over gaat en wat de consequenties van zo’n uitspraak zijn.” Krouwel: “Dat staat dus allemaal in de informatie die erbij is gegeven. Dat wordt dus uitgelegd. We zijn een jaar lang bezig geweest met het verzamelen van informatie om burgers met zoveel mogelijk kennis naar de stembus te krijgen. In al die 22 waterschappen zijn we in gesprek geweest. Bovendien begrijpen burgers echt wel wanneer ganzen overlast geven of niet. Die mensen zijn niet dom.” Krouwel is boos op de veronderstelling van Aalberts dat de Kieswijzer er is vanwege financieel gewin. “De grote vraag is waarom het Kieskompas deze klus dan toch aannam. Het antwoord is uiterst simpel. Kieskompas is een bedrijf in handen van directeur André Krouwel en de VU, en dus is het bedrijfsmatig simpelweg aantrekkelijk om een offerte uit te brengen. Of er reëel een goede stemhulp te produceren valt voor een dergelijke verkiezing maakt niet uit, want je zet er gewoon heel groot het logo van de Vrije Universiteit op en dat lijkt het toch nog wat.” Krouwel: “Wat een onzin. We moesten het in de internationale aanbesteding nota bene opnemen tegen een gesubsideerd orgaan als Stemwijzer (van ProDemos). Dit levert amper wat op. Ik ben juist geïnteresseerd in wat kiezers beweegt. Daar doen we onderzoek naar. Als we geld hadden willen verdienen was ik wel een ander vak gaan doen.” “Bovendien hebben wij gewoon een goede stemhulp uitgebracht. Wij geven juist heel veel informatie over iets waar veel mensen inderdaad niet zoveel van weten. Daar is een jaar hard aan gewerkt.”Aanbesteding
Goede stemhulp