Buitenland

Australië voert druk op Indonesië op

18-02-2015 08:53

SYDNEY (ANP) – Australië zet Indonesië verder onder druk vanwege de nakende executie van twee Australiërs. Volgens de Australische premier Tony Abbott is Indonesië het aan Australië verplicht om de twee niet te doden. Hij wees daarbij op de financiële hulp die het land kreeg na de verwoestende tsunami in 2004.

Indonesië reageerde scherp op die woorden. ,,Ik hoop dat die verklaring niet de mening van de echte Australiërs weergeeft”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken Armanatha Nasir. ,,Dreigementen zijn geen onderdeel van de diplomatieke taal en niemand kan goed reageren op dreigementen”.

De Australiërs Myuran Sukumaran (33) en Andrew Chan (31) zijn ter dood veroordeeld voor drugssmokkel. Ze zouden lid zijn van een bende die de Bali Negen wordt genoemd. In totaal is de executie van elf mensen aanstaande, onder wie ook een Fransman.

Verhuizing uitgesteld

Dinsdag werd hun verhuizing naar het eiland waar de executies zullen worden uitgevoerd, uitgesteld. De Indonesische autoriteiten zeiden toen dat dat te maken had met verzoeken van de Australische overheid en de familie van de veroordeelden. Woensdag meldde de Indonesische krant Jakarta Post echter dat wordt onderzocht of een van de veroordeelden geestesziek is.

Bovendien zou de gevangenis waar executies doorgaans voltrokken worden maar vijf veroordeelden kunnen herbergen. Aangezien er nu een groep van elf mensen moet worden opgesloten, moet de gevangenis worden aangepast. ,,Maar dat probleem ten spijt zullen de executies deze maand worden uitgevoerd”, aldus een woordvoerder van de procureur-generaal.

Eerder dit jaar werd de Nederlander Ang Kiem Soei gedood door een vuurpeloton. Ook hij was veroordeeld voor drugshandel.