Entertainment

Wordt het Birdman of Boyhood bij de Oscars?

19-02-2015 07:37

LOS ANGELES – Hollywood maakt zich op voor het grootste feest van het jaar: zondag worden in Los Angeles voor de 87e keer de Oscars uitgereikt. Het lijkt een hevige strijd te gaan worden tussen favorieten Boyhood en Birdman, die ook in de polls nek-aan-nek gaan in de belangrijke categorieën.

Lange tijd leek het coming of age-epos Boyhood (zes nominaties) ongenaakbaar. Het publiek omamrde massaal het verhaal over de jongen Mason die opgroeit en vrijwel alle critici – ook in Nederland – riepen het drama uit tot de beste film van 2014. Maar de laatste weken lijkt het tij te keren en lijkt Birdman (negen nominaties) voor de grote zege te gaan. Het verhaal over een Hollywood-ster die eenmaal wil schitteren in een serieus toneelstuk won de jaarprijzen van de Amerikaanse regisseurs- en producentenbonden, die worden gezien als de meest betrouwbare graadmeters voor de Oscars voor beste film en regie.

Eén grote prijs lijkt sowieso vast te staan: het beeldje voor beste actrice kan Julianne Moore onmogelijk ontgaan. De actrice won alle grote prijzen vóór de Oscars voor haar vertolking van een vrouw met Alzheimer in het drama Still Alice. Behalve dat haar spel overal wordt geprezen, is het na vijf nominaties gewoon de hoogste tijd om de geliefde ster eens te bekronen – de gunfactor speelt zeker ook een rol bij het toekennen van de Oscars.

Comeback

Dit zou ook de enige reden kunnen zijn dat de jonge ster Eddie Redmayne het beeldje voor beste acteur gaat mislopen. De 33-jarige Brit is torenhoog favoriet voor zijn sublieme vertolking van verlamde wetenschapper Stephen Hawking in degelijke biopic The Theory of Everything. Maar ook hier zou Birdman-ster Michael Keaton roet in het eten kunnen gooien. De 63-jarige acteur is geliefd, heeft al een lange staat van dienst en maakte met Birdman na jaren van sappelen zijn grote comeback, iets dat de Oscarstemmers nog wel eens willen belonen.

De bijrollen lijken ook een gelopen koers. Acteur J.K. Simmons kan vast een plekje op de schoorsteenmantel vrijmaken voor de Oscar die hij gaat krijgen voor de sadistische muziekleraar in de muzikale coming of age-film Whiplash, die op festivals overal ter wereld de handen minutenlang op elkaar kreeg. En Patricia Arquette lijkt verzekerd van het beeldje voor haar vertolking van alleenstaande moeder in Boyhood – al is vrouwelijke bijrol doorgaans de categorie waarin zich de grootste verrassingen voordoen.

A Single Life

Nederland maakt overigens voor het eerst in elf jaar weer kans op een Oscar: niet in de categorie beste buitenlandse film, maar in de categorie korte animatie. Het filmpje A Single Life van de Utrechtse makers Job, Joris en Marieke sleepte een nominatie in de wacht en lijkt een serieuze kans te maken. Al ligt in de polls Disney-animatie Feast, over een hondje dat zich door het leven heen eet, voor. De Nederlandse inzending voor beste buitenlandse film, thriller Lucia de B. viel in de laatste voorronde af. In deze categorie is het Poolse Ida, over een non die op zoek gaat naar haar verzwegen familieverleden, de grote favoriet.

De Oscars zijn in de nacht van zondag op maandag te zien op Film1. De betaalzender is die nacht via de grote digitale aanbieders ongecodeerd te zien.