PERSBERICHT
Er is veel draagvlak voor de komst van een nationaal museum over het slavernijverleden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 30.000 mensen. Tweederde (67 procent) van de ondervraagden is hiervoor. Wel benadrukken veel deelnemers dat zo’n museum de slavernij van alle kanten en van alle tijden moet belichten.
Deze week sloot de slavernij tentoonstelling in het Rijksmuseum. Volgens het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden moet er nu een permanent nationaal slavernijmuseum komen. De commissie doet aanbevelingen over hoe Nederland moet omgaan met het slavernijverleden in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Er is behoefte aan meer informatie over het slavernijverleden. Een museum vinden voorstanders daar een goede plek voor. Ook zou zo’n museum kunnen bijdragen aan meer begrip voor elkaar in het heden.
Maar velen vinden het wel belangrijk dat er geen eenzijdig beeld gepresenteerd wordt. “Het moet wel in de context van de tijd gezet worden, zegt iemand. En de schuld moet niet alleen bij de Europeanen gelegd worden.”
Lees hier hoe ze vinden dat zo’n museum er eruit moet gaan zien.
Het draagvlak voor landelijke excuses voor slavernij is licht gestegen. Drie van de tien (30 procent) is hiervoor. Maar de meerderheid (60 procent) is duidelijk tegen.
Lees hier hoe het draagvlak zich ontwikkelde.
Hoe denken deelnemers met een Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond over een slavernijmuseum en excuses?
/PERSBERICHT