Met meer dan 200 miljoen besmettingen en 4 miljoen doden wereldwijd, legt de coronapandemie een zware wissel op de onderlinge verbondenheid in de wereld. De wereldhandel raakt verstoort,, de armoede verergert en treden er achterstanden op in het onderwijs en de gendergelijkheid, die vooral arme en ontwikkelingslanden het zwaarst treffen. Veel landen zetten zich nu schrap voor een nieuwe piek van de zeer besmettelijke Delta-variant en wordt internationaal het vizier gericht op de Verenigde Naties (VN) om uit deze crisis te geraken en te zorgen voor herstel en duurzame wederopbouw. Een immense taak, waarvoor alle hens aan dek is vereist. Het wordt tijd voor deze wereldorganisatie om een waardevolle en waardige partner als Taiwan, die klaar staat om bij te springen, toe te laten.
De afgelopen maanden heeft Taiwan te maken gehad met een golf van COVID-19-besmettingen, na bijna een jaar met succes het virus onder controle te hebben gehouden. Toch lukte het om greep te krijgen op de situatie en met bondgenoten en partnerlanden samen te werken om de uitdagingen van de pandemie aan te gaan. De effectieve reactie van Taiwan op de pandemie, de snelle capaciteitsuitbreiding om te voldoen aan de wereldwijde vraag van toeleveringsketens en het bieden van substantiële hulp aan partnerlanden, laten zien dat er geen gebrek is aan dwingende redenen om Taiwan binnen de VN een constructieve rol te laten vervullen.
Onder druk van de Volksrepubliek China (VRC) blijven de VN en haar organisaties Taiwan echter uitsluiten, met verwijzing naar de VN-resolutie 2758 (XXVI) uit 1971 als rechtsgrond voor deze uitsluiting. De tekst van de resolutie is echter duidelijk. Deze regelt alleen de kwestie van de vertegenwoordiging van China in de VN. Over Chinese aanspraak op de soevereiniteit van Taiwan staat niets vermeld en evenmin machtigt de resolutie de VRC om Taiwan in de VN te vertegenwoordigen.
Feit is dat de VRC nooit Taiwan heeft geregeerd. Dit is de realiteit en de status-quo voor beide zijden van de Straat van Taiwan. Het Taiwanese volk kan op het internationale vlak alleen worden vertegenwoordigd door de door het volk gekozen regering. Door de tekst van de resolutie ten onrechte gelijk te stellen aan het “één China-principe” van Peking, legt de VRC arbitrair zijn politieke opvattingen op aan de VN.
De absurditeit houdt daar niet mee op. Door deze uitsluiting krijgen zelfs Taiwanese burgers zowel voor rondleidingen en bijeenkomsten geen toegang tot VN-gebouwen. Ook krijgen Taiwanese journalisten geen accreditatie om VN-evenementen te verslaan. De enige reden voor deze discriminerende behandeling is hun nationaliteit. Deze uitsluiten door de VN is strijdig met het multilateralisme-ideaal en met de grondbeginselen van de VN om respect voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden te bevorderen.
Taiwan verleent al zes decennia hulp aan partnerlanden. Sinds de goedkeuring van de VN- Agenda 2030 helpt Taiwan partnerlanden bij het bereiken van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) en meer recentelijk bij de aanpak van de coronapandemie en bij het postpandemie herstel. Inmiddels heeft Taiwan in eigen land zijn SDG’s verwezenlijkt op het gebied van onder meer de gendergelijkheid, schoon water en afvalverwerking, volksgezondheid en welzijn. Dit wordt weerspiegeld in de rangschikking van Taiwan in het World Happiness Report 2021, uitgegeven door het Sustainable Development Solutions Network, als het gelukkigste land in Oost-Azië en 24e ter wereld. Taiwan is bereid zijn ervaring te delen en samen te werken met andere landen voor het bouwen aan een betere en veerkrachtigere toekomst voor iedereen.
Om tegen 2050 de koolstofuitstoot naar nul te reduceren, werkt Taiwan aan een routekaart en heeft het speciale wetgeving opgesteld om dit proces te vergemakkelijken. Klimaatverandering kent geen grenzen en gezamenlijke inspanningen vormen een must voor een duurzame toekomst. Taiwan is zich daar bewust van en werkt aan het omzetten van de uitdagingen van de CO2-reductie in nieuwe kansen.
In zijn ambtseed in juni van dit jaar benadrukte VN-secretaris-generaal António Guterres dat de COVID-19-pandemie onze gedeelde kwetsbaarheid en onderlinge verbondenheid voor het voetlicht heeft gebracht en dat de VN, en de staten en mensen die zij bedient, alleen maar baat hebben bij inclusiviteit.
Het uitsluiten van partners die de capaciteit hebben om bij te dragen, is een moreel en materieel verlies voor de wereld bij het streven naar gezamenlijk herstel. Taiwan heeft potentie. Het is tijd om Taiwan erbij te halen en Taiwan te laten meehelpen.
Joseph Wu is minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan