Vrijdag – 1 oktober – is het precies twee jaar na de inval van de rijksrecherche op het stadhuis van Den Haag. In de vermeende corruptiezaak rond Hart voor Den Haag/Groep de Mos is nog altijd niemand voor de rechter verschenen. Sterker: een eventuele zaak wordt over de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 getild. De verdachten, waaronder ikzelf, worden in de weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 gehoord. En zo wordt het de grootste partij in Den Haag tijdens de campagne en het daarop volgende formatieproces wederom moeilijk gemaakt. Toch is er hoop om de doelstellingen van de partij, nog groter worden en bestuursdeelname afdwingen, te realiseren.
De kiezer is namelijk niet gek en zal massaal kiezen voor het geluid van de lokale partij, die als geen ander weet wat er speelt in de Haagse samenleving. Een laatste peiling van de regionale zender Omroep West zette de partij al op 11 zetels: 3 zetels winst ten opzichte van 2018. Precies twee jaar nadat ik, collega wethouder Rachid Guernaoui, raadslid Nino Davituliani en bevriende ondernemers door rechercheurs van onze bedden werden gelicht, trappen we vrijdagavond af met onze campagne richting de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Een feestje, waarbij ik door de leden van de vereniging Groep de Mos hopelijk ook weer officieel wordt benoemd tot lijsttrekker.
En daarna weer hard aan het werk en dat is nodig. Tegen het Rijk moet de boodschap zijn dat we taken teruggeven als ze niet als de wiedeweerga met geld over de brug komen om de broodnodige tekorten te ledigen. Vanwege geldgebrek worden politiebureaus, bejaardencentra en ziekenhuis Bronovo gesloten. Blijven investeringen in infrastructuur achterwege. Zitten we met personeelstekorten in de zorg, het onderwijs en bij de politie. En door een onbegrijpelijke korting van 60 miljoen euro op het gemeentefonds komt onze directe leefomgeving onder druk te staan.
Daarnaast moet er een rem op de bevolkingsgroei. Tot 2040 groeit de stad met 80.000 tot 100.000 inwoners. Deze groei kunnen we helemaal niet aan en drukt enorm op ons voorzieningenniveau, de leefbaarheid en onze uitgeputte woningvoorraad.
Samen met de stad schrijven wij nu ons verkiezingsprogramma met daarin de oplossingen voor de ontstane problemen. Voor de voortslepende zaak, wat steeds meer wegkrijgt van een politiek proces en dus ook tijdens de campagne te pas en te onpas zal opdoemen, verwijs ik naar mijn boek Mijn verhaal, waarin ik mijn visie op de gebeurtenissen deel.
De kern daarvan: Nadat een ambtenaar in het Haagse stadhuis aan de bel trok, vanwege een gerucht dat via Groep de Mos horeca-vergunningen kunnen worden ‘geregeld’, begon het Openbaar Ministerie (OM) in september 2018 aan een groot onderzoek. Daarbij werd eerst een gesprek afgeluisterd tussen raadslid Nino Davituliani, haar partner Erdinç Akyol en een horeca-adviseur. Maar, zo blijkt uit een transcript in het strafdossier, in die conversatie werd niks illegaals besproken. Toch werd het onderzoek voortgezet. Om maar even de graagte aan te geven waarmee men onze partij, een bedreiging voor de gevestigde orde, buiten wil sluiten. U weet wel beter!