Opinie

Sander Schimmelpenninck heeft volkomen gelijk

02-11-2021 13:00

Sander Schimmelpenninck (Screenshot NPO).

“Want narcisme, de voortdurende zelfobsessie gevoed door sociale media, is de werkelijke pandemie. Narcisme verklaart het fenomeen van jonge moeders die vanuit hun huiskamer vloggen over hun ‘strijd’ tegen een wereldelite en andere malloterie, alleen maar omdat andere idioten bereid zijn hun zelfverzonnen importantie te bevestigen. Narcisme verklaart waarom vaccinweigeraars zichzelf bovengemiddeld vaak als contentmaker zien, verstrikt in een web van zelfbevestiging en instant bevrediging.

Dat zoiets relatief onbenulligs als een vaccin tegen een nieuwe ziekte al leidt tot complete gekte, laat zien hoe snel de giftige mix van sociale media, narcisme en decadentie het sociale kapitaal kunnen aantasten.

Vaccinweigeraars zijn vooral een symptoom van de door sociale media opvlammende sociale rot, waarmee de coronacrisis steeds minder een gezondheidscrisis maar eerder een burgerschapscrisis is. Als we ergens eens debat over zouden moeten voeren, dan zou het dáárover moeten zijn.”

Het schijnt zo te zijn dat je als je in het dom-rechtse kamp zit, waarin ik nou eenmaal (tegen wil en dank) ook zit, Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck tot op het bot moet haten. Want Schimmelpenninck is een uitgesproken tegenstander van proletarisch en laagopgeleid dom-rechts en alles wat daar omheen hangt. En daar kunnen dom-rechtse proleten erg slecht tegen, een beetje tegenstand.

Fascinerend genoeg wordt Schimmelpenninck vooral gehaat door types die ten eerste de hele dag niets anders doen dan janken, drammen, schreeuwen, blaten, jankieboeboe, huiliehuilie en brallen over ‘de vrijheid van meningsuiting’ en in de tweede plaats allemaal enorm tegenstander zeggen te zijn van identiteitspolitiek.

De grootste Sander Schimmelpenninck-haters zijn kortom identiteitspolitieke activisten die de vrijheid van meningsuiting alleen bij zichzelf belangrijk vinden en al snel gekwetst en gefrustreerd raken als er ook een andere identiteit mogelijk blijkt te zijn.

Kleuters dus. Narcisten ten voeten uit. Precies waarover deze column van Schimmelpenninck in de Volkskrant gaat, en precies waarover hij VOL-KO-MEN gelijk heeft.

Ik vind: het grootste probleem in Nederland op dit moment is niet de IC-tekorten, de pandemie, de eeuwige demissionaire staat van de regering, de oplopende prijzen, de aardbevingen in Groningen, de toeslagenaffaire, de islam, de georganiseerde criminaliteit, de NPO en RTL of de klimaatsproblematiek maar de steeds groter groeiende groep narcistische kleuters die dankzij social media elke dag een beetje meer podium krijgt waardoor hun krankzinnige egocentrische gejammer elke dag een beetje meer wordt versterkt, de narcistische kleutertjes elke dag een beetje meer radicaliseren en de maatschappij elke dag een beetje meer wordt ondermijnd.

Het grootste, echt het aller-aller-aller-aller-aller-grootste probleem op dit moment is social media. In Nederland, in de EU, in de hele wereld.

Maar daarover nog steeds geen enkel debat. Mede uit angst voor anonieme, scheldende, drammende, intimiderende, vooral dom-rechtse, achterlijke, laagopgeleide, tragische, laffe, bange, onzekere, ongevaccineerde narcistische kleuters van ruim boven de 18 met een ernstige persoonlijkheidsstoornis waaraan niemand ook maar ooit een grens stelt en waarvoor kennelijk geen regels gelden.

Dat is best wel een beetje triest. En ook wel een beetje zielig.

Wie dat niet snapt moet zich dan maar eens afvragen hoe het kan dat een welvaartsland als Nederland een columnist als Sander Schimmelpennick nodig heeft om dit probleem onder de aandacht te brengen. Voor een beetje Sander Schimmelpenninck-hater moet dat toch boekdelen spreken.

 

Lees ook: Wellicht is het enige echte probate middel tegen Facebook een tegenkracht van formaat

Lees ook: Facebook: Titanic die nog niet tegen het ijs is gevaren, maar hoe dan ook zal zinken

Lees ook: Bert Brussen – Leo Lucassen, Marianne Zwagerman & Sander Schimmelpenninck, de beste columnisten van deze tijd