Opinie

Bert Brussen – Leo Lucassen, Marianne Zwagerman & Sander Schimmelpenninck, de beste columnisten van deze tijd

05-01-2021 14:51

In Nederland zijn er momenteel drie columnisten die maximaal begrijpen wat een écht goede columnist een écht goede columnist maakt. Dat zijn Marianne Zwagerman (Telegraaf), Sander Schimmelpenninck (Volkskrant) en Leo Lucassen (RTL Nieuws). Het maakt niet uit wat ze schrijven, al zijn het maar twee komma’s en een halve bijzin, het wordt altijd gevolgd door maximaal woedende morele dramophef op vooral het bij eenzame gesjeesde narcisten populaire dramophefmedium Twitter, niet zelden opgevolgd door ophef in reguliere media, al dan niet in een of ander gaar moralistisch bejaardenforum op Radio 1.

Lees meer van Bert Brussen

Het mooiste van al die ophef is dat de vuistjesmaaiende, rood van woede aangelopen ophefkaboutertjes stuk voor stuk denken dat als je maar genoeg ophef veroorzaakt die kwetsende onwelgevallige mening van de gemene columnist vanzelf verdwijnt.

Het tegendeel is het geval. Juist het feit dat elke column van Dor Hout Zwagerman, Weg Met Ons Lucassen of Poep Op Dom Rechts Schimmelpenninck standaard wordt opgevolgd door sociale ophefdiarree maakt deze columnisten zo waardevol.

Ga maar na: heeft iemand ooit ook maar de minste ophef gezien over een column van, noem eens iemand, Bert Wagendorp? Bestaan er überhaupt mensen die weten wie bijvoorbeeld RTL Nieuws-columniste Sandra Korstjens is? Al ooit woedende huiliehuiliekabouters op social media tegengekomen die stampvoetend censuur eisen omdat Kitty Herwijer in de Telegraaf eens een keer geen wagenwijd openstaande al lang geleden opengetrapte deuren heeft ingetrapt? Hoor je soms ooit iemand over wat Bert Brussen nu weer allemaal vindt? Nee hè?

Schrijf je in voor de TPO Nieuwsbrief

Het bestaansrecht van een echt goede column hangt af van de hoeveelheid ophef die er op volgt, al helemaal in Social Media Nederland anno 2021. Geen ophef is geen column is geen columnist. Amen and awomen.

Daarom zijn Leo Lucassen, Marianne Zwagerman en Sander Schimmelpenninck (die zelfs zoveel ophef kan genereren dat zelfs een enkele tweet van zijn hand al voldoende is om het hele Mediapark te laten stuiptrekken) de allerbeste columnisten van Nederland. Niet perse de columnisten met columns waarmee mensen het maximaal eens zijn, bepaald niet, en ook niet perse columnisten die stijlvol en origineel altijd keurig weten te voorkomen dat hun column er uit ziet alsof het met een hark is geschreven. Niet echt hè? Laat staan dat hun columns altijd stijf staan van waarheden en kloppende conclusies. Hell no!

Maar zolang iedereen, echt ie-der-een, er steeds maar weer als een waanzinnige snow flake aanstoot aan blijft nemen zijn het simpelweg winnende columns, geschreven door winnende columnisten die precies weten hoe je het domme dramvolk moet bespelen en beseffen dat het opfokken en uit elkaar meppen van de blind blatende massameute de belangrijkste functie is van de columnist.

Met dit soort columnisten houd je de democratie weerbaar en veerkrachtig. Zoals Arnon ‘de link naar de holocaust is in mijn onderbuik nooit heel ver’ Grunberg en Annabel ‘dobberneger’ Nanninga als pioniers van de social media-ophefveroorzaakcolumnisten al lang geleden hebben bewezen.

Wil je Bert Brussen ook liever veilig achter de paywall? Neem dan een abonnement op TPO+.

Lees ook: Willem Engel-achtige standpunten zorgen opnieuw voor leegloop bij FvD

Lees ook: Carla Meelker – Over vaccinveiligheid mag in Tweede Kamerdebatten niet gesproken worden van De Jonge

Lees ook: ‘Goed bedoeld falen, een treffender beschrijving van Nederland is eigenlijk niet denkbaar’