Een meerderheid (58 procent) vindt dat het kabinet (weer) te laat heeft ingegrepen met maatregelen. Veel mensen vrezen voor nog strengere maatregelen, zoals een coronapas op de werkvloer. Daar is nu grote verdeeldheid over, bij zowel werknemers als werkgevers.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 23.000 leden van het Opiniepanel dat is gehouden na de laatste persconferentie van het kabinet. Het kabinet kwam gisteravond met nieuwe, vooral generieke maatregelen, maar sorteert voor op harder ingrijpen als dit pakket niet genoeg blijkt. Eén regel die rondzingt is de coronapas op de werkvloer, waarbij alleen geteste, herstelde of gevaccineerde werknemers nog naar werk mogen.
Werkgevers mogen het nog niet vragen, maar ook zonder juridische barrière zijn er bij zowel werknemers als werkgevers veel bezwaren tegen die coronapas op het werk. Van de werknemers in het onderzoek vindt 44 procent dat een goed idee. 50 procent vindt dat geen goed idee.
Hoe denken ongevaccineerde werknemers over de coronapas op de werkvloer? Lees het hier.
Ook werkgevers worstelen met het ethische aspect van de coronapas op de werkvloer. 60 procent zegt het op dit moment niet aan zijn werknemers te willen vragen, ook als dat juridisch mag. Zij vrezen voor personeelstekort en hebben ethische bezwaren. 35 procent zou dat, met de kennis van nu, wel willen.
Ondanks steun voor de afgekondigde maatregelen, komen ze volgens een meerderheid (58 procent) wel te laat. Ondervraagden betwijfelen of de maatregelen op tijd effect hebben, maar vinden vooral dat het kabinet zich weer heeft laten verrassen.
Lees hier hoeveel draagvlak er is voor de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd.