Binnenland

Klopjacht: Arnold Karskens zoekt de laatste voortvluchtige WO2-misdadigers

04-03-2015 18:59

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn nog niet alle handlangers van het gruwelijkste strijdtoneel uit de wereldgeschiedenis overleden of gestraft. Nog niet. Maar het wordt kort dag. Vandaar de actie ‘NU OF NOOIT’ die ThePostOnline‘s oorlogsverslaggever Arnold Karskens voert in de maanden maart en april.

Karskens:

“De nadruk ligt op bewakers van de Nederlandse concentratiekampen. Dat waren meestal leden van de SS, werklozen, of marechaussee, soms zeer jong. De kans is reëel dat daarvan nog tientallen lieden in leven zijn.”

Nederlandse kampen

De kampen waarover het gaat zijn met name:

SS-concentratiekamp Vught waar naar schatting 750 personen stierven veelal door ontberingen en fusillades.
Doorgangs- en strafkamp Amersfoort waar 650 mensen omkwamen door ontberingen en geweld.
Werkkamp Erika waar zo’n 170 gevangenen stierven, veelal door geweld.
Doorgangskamp Westerbork waaruit 93 treinen met 107.000 mensen, veelal Nederlandse joden, vertrokken en 638 mensen in het kamp zelf stierven, door ouderdom, ziekte of executie.
Doorgangskamp Schoorl Voor zover bekend geen gevangenen gestorven door mishandeling of executie, wel zijn duizend omgekomen na verder transport.

Actie in Duitsland succesvol

Vervolging van kampbewakers, ook al staat het niet altijd vast dat ze direct betrokken waren bij moord, is mogelijk door jurisprudentie van het proces tegen de inmiddels overleden John Demjanjuk, bewaker in Sobibor, in 2011 veroordeeld tot vijf jaar cel. De actie volgt in het voetspoor van ‘OPERATION: LAST CHANCE” van het Simon Wiesenhal Centrum in Jeruzalem, dat enkele jaren geleden begon. Met succes! In april begint in Duitsland een proces tegen SS’er Oskar Gröning, de ‘boekhouder van Auschwitz’, geboren op 10 juni 1921, wegens medeplichtigheid aan de dood van 300.000 mensen. Dat er nog kampbewakers leven toont onderzoek in Duitsland aan. Vorig jaar werd zo’n 20-tal opgespoord ooit werkzaam in het vernietigingskamp Majdanek, en 30 bewakers werkzaam in Auschwitz.

Gezocht: Jan Willem van der Tuin/Willem Polak

Bij de actie ‘NU OF NOOIT!’ wordt verder gezocht naar de voortvluchtige marechaussee Jan Willem van der Tuin, geboren op 9 juni 1916. Hij pleegde verraad waardoor vier mensen omkwamen en is sinds 1947 spoorloos verdwenen. Willem Polak, geboren op 31 mei 1915, lid van het Sonderkommando Henk Feldmeijer, ontsnapte in 1952 uit de Koepelgevangenis.

Karskens:

“Inmiddels zijn ze zeer oud maar zolang de mannen niet bevestigd dood zijn, worden ze als voortvluchtig beschouwd.”

Chef Nazi-hunter dr. Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Centrum steunt de actie.

“We owe it to those murdered to find the killers who turned innocent men, women, and children into victims. Old age should not protect mass murderers.”

Karskens en zijn stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden zetten zich in voor de berechting van oorlogsmisdadigers. Zo leidde hij de vervolging van Gestapo-medewerker Klaas Carel Faber, deed hij onderzoek naar Argentijns junta-medewerker Jorge Zorreguieta, en hielp hij bij de veroordeling van de handelaar in grondstoffen voor chemische wapens Frans van Anraat.

Informatie over WO2-misdadigers kunt u per e-mail sturen. Financieel kunnen mensen helpen met een gift op rekeningnummer: NL05 INGB 0677 2251 21 t.n.v. stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden Postbus 12830 1100AV Amsterdam. Karskens is donderdagochtend te gast bij WNL Vandaag de Dag vanaf 07.30.