Partnerbijdrage

Zo kan je de kans op kramp verminderen

25-04-2022 10:59

Heb je wel eens last van kramp? Dit kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Door de juiste tips kan je de kans op kramp verminderen. Hierover lees je meer in dit artikel.

Rekken en strekken

Regelmatig rekken en strekken kan de kans op kramp verkleinen. Daarnaast is het ook erg goed voor je lichaam. Hierdoor blijf je flexibel en ben je beter bestendig tegen een val. Ook kan rekken en strekken erg rustgevend voelen. Probeer rekken en strekken elke dag een te doen. Na het sporten is het sowieso belangrijk om goed te rekken en strekken. Zo komt je lichaam langzaam tot rust. Dit is beter dan opeens stoppen met sporten. Het grote lichaamstemperatuur tussen sporten (erg warm) en niets doen (koud) is niet goed voor je lichaam.

Voldoende bewegen en genoeg rust

Door vaak te bewegen blijf je fit en krijg je minder snel kramp. Echter als je te veel beweegt of sport kan je ook kramp krijgen. Daarom is het belangrijk om een goede balans hierin te vinden. Als je veel sport is het van belang om genoeg te rusten tussendoor. Dit mag actieve of passieve rust zijn. Passieve rust houdt in dat je helemaal niets doet. Actieve rust betekent dat je een lichtere sport beoefent. Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat je normaliter aan zware krachttraining doet. Actieve rust kan dan cardio zijn. Je kunt het herstel van je spieren ook versnellen door in een infraroodsauna te gaan na het sporten.

Gezond en gevarieerd eten

Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen. Zo verklein je de kans dat je tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen oploopt. Wat is een gezond en gevarieerd voedingspatroon dan? Dit houdt in dat je 80% gezond eet en 20% gezond. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon bestaat uit voldoende groente en fruit, voornamelijk volkorengraanproducten, peulvruchten, zuivel, en eieren. Eet je veganistisch? Dan vervang je zuivel door goede zuivelvervangers. Als vegetariër én veganist is het belangrijk om voor volwaardige vleesvervangers te kiezen, zoals peulvruchten, tempeh en tofu.

Gebruik van supplementen

Ook als je gezond en gevarieerd eet kan je tekorten aan voedingsstoffen oplopen. Als veganist ben je sowieso afhankelijk van een vitamine B12 en omega-3 supplement. Daarnaast hebben sommige mensen met kramp last van een tekort aan het mineraal magnesium. Dan kan de Magnesium van Superfoodstore je helpen. Magnesium heeft daarnaast ook belangrijke functies, zoals het ondersteunen van je botten.