De laatste uitslagen zijn binnen voor de lokale verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De conservatieven van Boris Johnson hebben een flinke klap geleden na een periode van schandalen, corona, en Brexit. Tegelijkertijd waren er ook verkiezingen in Noord-Ierland. Deze laatste wordt in veel media beschreven als een overwinning voor de Ierse nationalisten van Sinn Féin. De partij is voor het eerst in de geschiedenis de grootste, en verslaat de unionistische partijen.
Het huidige zelfbestuur in Noord-Ierland stamt uit 1998. Bij de Belfast Overeenkomst kreeg de regio een eigen volksvertegenwoordiging en regering. London liet een aantal beleidsterreinen, zoals onderwijs, gezondheidszorg en landbouw, voortaan over aan lokale bestuurders. Sinds deze zogenaamde ”devolutie” regeert Noord-Ierland zoveel mogelijk zichzelf, met als uitzondering een onrustige periode van 2002 tot 2007. De Democratic Unionist Party, die wil dat Noord-Ierland deel van het Verenigd Koninkrijk blijft, is sinds 2003 altijd de grootste partij geweest. Daar is nu dus verandering in gekomen, want de partij heeft 3 van de 28 zetels verloren.
Het verlies van de DUP maakt dat Sinn Féin de grootste is. De partij, die Noord-Ierland aan wil sluiten bij de Republiek Ierland, heeft echter nauwelijks winst geboekt. Qua stemmen is Sinn Féin er één procentpunt op vooruit gegaan, wat erop neerkomt dat de partij geen zetelwinst heeft geboekt. Sinn Féin blijft op 27 van de 90 zetels zitten. Het verlies van de DUP lijkt vooral terecht te zijn gekomen bij een andere unionistische partij, die met een zetel voor het eerst in de raad komt.
Mary Lou McDonald, een Ierse politica voor Sinn Féin (de versie in de Republiek Ierland, niet Noord-Ierland) heeft al gezegd dat er binnen vijf jaar referenda gehouden kunnen worden over Ierse eenwording. Uit de huidige verkiezingsuitslag wordt echter niet duidelijk of hier in Noord-Ierland een meerderheid voor is.
Of de overwinning van Sinn Féin ook gaat leiden tot aansluiting bij Ierland, lijkt onwaarschijnlijk. De verschillende Iers nationalistische partijen hebben gezamenlijk geen meerderheid in Noord-Ierland. De nationalisten zullen een coalitie moeten vormen, naar alle waarschijnlijkheid kan dit alleen met de liberale Alliance partij. Deze profileert zich doelbewust als neutraal en niet-sektarisch.
Daarnaast heeft Noord-Ierland sinds 1998 een traditie van samenwerking tussen DUP en Sinn Féin, die steevast in een coalitie stappen om de vrede te bewaren. Als dit nu zou veranderen zou het een schok zijn. Maar welke kant Sinn Féin ook kiest, totale afscheiding van London lijkt onwaarschijnlijk.