Nieuws

Oekraïne boekt voorzichtig terreinwinst, McDonalds vertrekt uit Rusland

16-05-2022 12:46

Bron: Milan Sommer/Shutterstock

Oekraïense soldaten hebben gisteren de Russische grens bereikt. Beelden van het fotomoment gaan de hele wereld over. Te zien is hoe de groep soldaten een blauw-gele grenspaal plaatst bij de Oekraïens-Russische grens. De locatie zou ten noordoosten van de stad Kharkov liggen, waar het Russische leger de afgelopen dagen veel terrein prijs heeft gegeven. De beelden zijn niet onafhankelijk te verifiëren, en de regio als geheel geldt nog steeds als frontlinie.

Donbas

AFP schrijft ondertussen dat Rusland troepen terugtrekt uit de omgeving van Kharkov voor een nieuw offensief in de Donbas. In de Oblast-Luhansk, waar Rusland separatistische rebellen steunt, beheerst Oekraïne nog maar tien procent van het grondgebied. Het Russische leger zou zich hier nu opmaken om opnieuw in de aanval te gaan. Zo moet men tenminste nog ergens een overwinning kunnen boeken.

Het Oekraïense leger laat inmiddels beelden zien van de Amerikaanse kanonnen die het het nu inzet in oost-Oekraïne.

Raketaanval, mijnen, grenspost

Hoewel de gevechten op het moment vooral in het oosten van Oekraïne plaatsvinden, is het elders in het land verre van rustig. In de zuidelijke havenstad Odessa vonden vandaag nieuwe Russische aanvallen plaats, waaronder een bombardement op een hotel. Bij de raketaanvallen zouden voor zover bekend drie mensen gewond zijn geraakt. Het Oekraïense leger maakte ook twee zeemijnen onschadelijk die het strand op waren gedreven.

Verder zijn er berichten dat Russische troepen in het noorden hebben geprobeerd om de grens weer over te steken. Na de mislukte omsingeling van Kiev trok Rusland zich hier terug. De Oekraïense politicus Dmytro Zhyvytski zegt op Telegram het volgende:

”Vandaag om ongeveer 7 uur werd er een poging gedaan om de staatsgrens in de regio Sumy te doorbreken! De vijand opende het grensgebied van het Shostka-district met mortieren, granaatwerpers, machinegeweren en machinepistolen. Vijandelijke sabotage- en verkenningsgroepen probeerden onder dekking van vuur de regio binnen te komen. Grenswachten voerden de strijd tegen de Russen, dezelfde terugtocht over de staatsgrens.”

De Oekraïense grensbewaking zegt op Telegram het volgende over het incident:

”Vanmorgen opende de vijand het vuur op het grensgebied van de regio Sumy

▪️Rashisten vuurden mortieren, granaatwerpers, machinegeweren en machinepistolen af. Een Russische sabotage- en verkenningsgroep probeerde onder dekking van vuur het grondgebied van ons land binnen te komen.

▪️Grenswachten bevochten de saboteurs en dwongen hen zich terug te trekken over de staatsgrens.”

”Rashisten” is overigens een samentrekking van ”Russen” en ”fascisten”, en wordt door de Oekraïense zijde gebruikt als bijnaam voor Poetin en zijn troepen.

McDonalds

Ondertussen schrijft McDonalds dat de fastfoodketen zich na dertig jaar geheel terugtrekt uit Rusland. Het bedrijf sloot vlak na de invasie alle filialen, en is nu bezig de Russische tak te verkopen. De eerste McDonalds in Moskou opende in 1990 de deuren voor een hongerig Russisch publiek.