Nieuws

Duitsland stuurt Oekraïne modernste anti-luchtsysteem

01-06-2022 11:35

IRIS-T wapensysteem op een luchtshow in Berlijn. Bron: Sergey Kohl via Shutterstock

Duitsland gaat Oekraïne een van de modernste anti-luchtwapens leveren waar het land over beschikt. Het IRIS-T SLM wapensysteem moet Oekraïne in staat stellen om Russische vliegtuigen de toegang tot Oekraïne te ontzeggen. Bondskanselier Olaf Scholz maakte vandaag de beslissing bekend tijdens een debat in de Bondsdag.

De Duitse regering worstelt al sinds het begin van de oorlog met verwijten. Zo zou men te terughoudend zijn met het leveren van militaire steun aan Oekraïne. Met name het leveren van ”zware wapens” zou in onvoldoende mate gebeuren. De huidige levering lijkt een duidelijk antwoord op die verwijten. Duitsland levert, samen met Nederland, in de komende weken ook twaalf moderne houwitsers aan Oekraïne, zo maakte Scholz bekend. De Duitse regering nam eerder al het besluit om een eenmalig fonds op te richten voor een investering van 100 miljard euro in defensie.

De Biden-regering heeft ondertussen laten weten dat Oekraïne ook de beschikking krijgt over de M142 Himar. Met dit raketsysteem kan Oekraïne in theorie doelen diep in Rusland aanvallen. Het land krijgt de wapens echter op voorwaarde dat ze alleen in Oekraïne ingezet zullen worden. De Amerikanen zijn anders bang voor escalatie, mocht Rusland onvoorspelbaar reageren op het Oekraïense gebruik van de wapens.