Een golf arrestaties heeft de afgelopen weken de politieke verhoudingen in Ethiopië op scherp gezet. Volgens de regering van premier Abiy Ahmed gaat het om onruststokers en mensen die het centrale gezag willen destabiliseren. er zouden meer dan vierduizend mensen zijn gearresteerd, grotendeels in de deelstaat Amhara.
In het noorden van het land woedt nog een burgeroorlog. De regering in de deelstaat Tigray voert oorlog met de centrale regering en de omringende deelstaten. Beide partijen betwisten elkaars legitimiteit. De oorlog begon in november 2020, en het front ligt momenteel relatief stil. Tigray wordt aan alle kanten afgesloten, met vijandige deelstaten in het oosten en westen, en Eritrea in het noorden. De hierdoor veroorzaakte honger en ziekte zouden de afgelopen twee jaar samen met gevechten aan een half miljoen mensen het leven hebben gekost.
Een belangrijke bondgenoot van de regering is de deelstaat Amhara. Ethiopië is een federatie, en de staten onderhouden ieder hun eigen milities. Deze zijn vaak vergelijkbaar qua omvang met legers van onafhankelijke Afrikaanse landen. De regio Amhara, die delen van Tigray claimt, nam sinds het begin van het conflict deel aan de zijde van premier Ahmed. In Amhara leidde dit tot de groei van milities, zogenaamde ”Fano”, die de bevolking moesten beschermen tegen aanvallen door regeringstroepen van Tigray. De milities zijn zelf echter ook beschuldigd van wreedheden tegen burgers. Bij de recente arrestaties zijn naar verluid veel leden van de Fano opgepakt, waarschijnlijk omdat de regering bang was dat hun loyaliteit niet gegarandeerd kon worden. Waar de milities in de staatsmedia aanvankelijk te boek stonden als helden, worden ze nu bekritiseerd als irreguliere troepen die ontwapend moeten worden.
Onder de arrestanten zijn ook academici, journalisten, activisten en leden van politieke partijen. Een groep oppositiepartijen heeft de arrestaties veroordeeld als een politiek gemotiveerde actie. De regering in Addis Abeba zou bang zijn de greep op de rest van het land te verliezen nu de oorlog al zolang voortduurt. Mocht er alsnog een vredesakkoord gesloten worden met Tigray, dan zou Amhara wel eens kunnen concluderen dat de eigen belangen niet behartigd worden door premier Ahmed. Dit zou tot een volgende opstand kunnen leiden in een deelstaat waar ongeveer 21 van de 117 miljoen Ethiopiërs wonen. Om onrust hoe dan ook voor te zijn lijkt premier Ahmed nu te kiezen voor preventieve maatregelen.