Nieuws

Progressief Amerika worstelt met erfenis Ruth Bader Ginsburg

10-06-2022 14:07

Gedenkteken voor Ruth Bader Ginsburg na haar overlijden in 2020. Bron: Ben von Klemperer via Shutterstock

In de VS is bij de demonstraties voor abortusrechten een belangrijke rol weggelegd voor de rechter Ruth Bader Ginsburg. Ze overleed weliswaar in 2020, maar haar beeltenis prijkt nog steeds op menig protestbord. Ginsburg groeide in de jaren voor haar dood uit tot een feministisch icoon. Ze werd in 1993 door president Clinton benoemd tot de eerste vrouw op het hooggerechtshof, en spande zich in voor het behoud van het abortusrecht.

Inmiddels is er zelfs een actiegroep genaamd ”Ruth sent us,” die onlangs de adressen publiceerde van conservatieve rechters. De groep voert actie tegen de mogelijke herroeping van Roe v. Wade door het hof, en schuwt daarbij weinig middelen. Op Twitter moest de groep gisteren wel expliciet afstand doen van geweld, nadat de politie in Maryland een man arresteerde die zie het voorzien te hebben op rechter Kavanaugh.

Maar inmiddels ontstaan er ook barsten in het beeld van de ”secular saint.” Haar besluit om niet al onder president Obama met pensioen te gaan heeft namelijk een grote rol gespeeld bij het ontstaan van de conservatieve meerderheid op het hof. Volgens Michele Dauber, professor in de rechten aan de universiteit van Stanford, maakte Ginsburg de gok dat Hillary Clinton zou winnen in 2016. De eerste vrouw op het hoogste hof van het land zou met pensioen kunnen gaan, of overlijden, onder de eerste vrouwelijke president. Clinton kon dan een eveneens progressieve opvolger kiezen, waarmee de erfenis van Ginsburg veilig zou zijn.

Maar het pakte anders uit. Toen Donald Trump de presidentsverkiezingen won, was Ginsburg al 83 jaar oud. Ze overleed uiteindelijk op 87-jarige leeftijd. Trump had toen al twee rechters benoemd op het negenkoppige hof, Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh . Als vervanging voor Ginsburg kozen de Republikeinen een andere vrouw. Het enthousiasme voor Amy Coney Barrett was onder conservatieve christenen echter groter dan onder progressieven. Barrett was de derde Trump-nominatie die er zeer terughoudende standpunten op nahield inzake medisch-ethische kwesties. De herroeping van Roe v. Wade, als die er uiteindelijk komt, kan hierdoor wel eens een 6-3 meerderheid krijgen. Inmiddels heeft ”ACB” ook kunnen genieten van de pro-abortusdemonstranten die voor haar huis komen demonstreren.