Een film over de vroege islam ligt in het Verenigd Koninkrijk onder vuur vanwege kritiek uit de islamitische gemeenschap. In verschillende steden is voor bioscopen gedemonstreerd, en een bioscoopketen heeft al besloten om de film niet meer te vertonen.
Het gaat om de Engelstalige film ”The Lady of Heaven.” De film vertelt zowel het verhaal van een kind in een door oorlog verscheurd Irak, als dat van Fatima, dochter van de profeet Mohammed. Verschillende figuren uit de vroege islam passeren de revue, en hierin zit voor veel soennitische moslims het probleem. De eerste twee kaliefen, die na Mohammed de islamitische wereld regeerden, worden in de film afgebeeld als de tegenstanders van Fatima. Hierbij lijkt een parallel te worden getrokken naar meer hedendaagse religieuze radicalen, zoals de van Islamitische Staat die in de verhaallijn Irak onveilig maken.
Mohammed en Fatima worden overigens afgebeeld met CGI, en niet met echte acteurs. Dit werd al gedaan omdat het afbeelden van beide figuren bij veel moslims gevoelig ligt. Nu richt de kritiek zich vooral op de onsympathieke manier waarop de kaliefen Abu Bakr en Omar ibn al-Chatteb worden neergezet. Vooral soennitische moslims vinden dat de filmmakers partij kiezen in een sektarisch geschil dat al 1400 jaar duurt. Fatima was namelijk de vrouw van Mohammeds neef Ali, die volgens Sjiieten zijn rechtmatige opvolger was.
Een redacteur bij een islamitische nieuwssite stelde dat de film verboden moet worden, omdat het anders een gewelddadige reactie op kan roepen.
1. Let me put this simply – Lady of Heaven should be banned because it might lead to communal violence. Muslims love the Prophet and Sahaba so much that provocations like this might lead to criminal reactions from some misguided individuals.
— Roshan M Salih (@RmSalih) June 8, 2022
De bioscoopketen Cineworld heeft nu besloten dat de film ze niet de controverse waard is. De film zal bij hen niet meer te zien zijn. Het waarborgen van de veiligheid van bioscooppersoneel was hierbij een grote factor. De Britse minister van Volksgezondheid, Sajid Javid, bekritiseerde dit voorval als ”cancel culture.” Javid, zelf seculier en van Pakistaanse komaf, zegt dat er kennelijk mensen zijn die denken het recht te hebben om niet beledigd te worden.