Volgens oud CDA-minister van Landbouw Cees Veerman is een kabinetscrisis naar aanleiding van het gepresenteerde stikstofbeleid een “reëel gevaar”. Dat zegt hij in het NPO-Radio 1-programma Sven Op 1. Na de Provinciale statenverkiezingen worden de kaarten volgens hem vaak opnieuw geschud. “Je ziet dan dat de cohesie het niet meer houdt, en het kabinet valt.”
Of nieuwe verkiezingen dan de oplossing zullen leveren is ook maar de vraag, zegt Veerman. “Die versplintering zal eerder doorgaan dan verminderd worden”, denkt hij. “Laten we nu een beetje wijs zijn in deze periode, en niet te veel tamboeren op wat is afgesproken en wat móét gebeuren.”
Want soms gebiedt de realiteit om even een tussenstap te zetten, zegt Veerman. Op dit moment formuleert het kabinet de doelstellingen, maar wordt de uitvoering overgelaten aan de provincies. Maar de vrees is dat provinciale besturen vóór de statenverkiezingen in maart 2023 hun vingers niet willen branden aan die uitvoering. “Je mag blij zijn als je na de verkiezingen volgend jaar juni Gedeputeerde Staten hebt gevormd, en dan moeten ze nog beginnen.”
Veerman pleit er daarom voor dat het Rijk de regie meer in eigen hand neemt. Dat kan onder meer door een uitvoeringstoets waarmee het kabinet in een aantal gebieden in kaart kan brengen wat de gevolgen zijn van de drastische maatregelen die op dit moment klaarliggen. “We hebben dat nooit gedaan bij andere grote beslissingen of wetgevingstrajecten, en later schrikken we ervan”, zegt Veerman. “Je kunt niet Nederland in zijn geheel in één keer op zijn kop zetten.”
Volgens hem biedt landbouwminister Henk Staghouwer in zijn landbouwvisie, of volgens Veerman eerder “een visie op landbouw”, weinig concrete oplossingen voor de stikstofproblematiek. “Als je veertig of nog meer bladzijden nodig hebt om perspectief te schetsen, rijst toch een beetje de vraag: wat is nu de kern van dat perspectief?”