Nieuws

Farmers Defence Force-leider blijft situatie boeren vergelijken met die van de Joden

18-06-2022 13:22

Boerderij
Shutterstock.

Mark van den Oever, voorman van radicale actiegroep Farmers Defence Force, blijft achter zijn uitspraken staan dat het lot van de boeren vergelijkbaar is met het lot van de joden gedurende de Tweede Wereldoorlog. In een interview met de Volkskrant laat hij weten dat zijn voorspellingen zijn uitgekomen en dat zijn achterban hem hierin gelijk geeft:

Drie jaar geleden vergeleek u de situatie van de boeren met die van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. U zei: ‘75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt.’ En: ‘Als er straks geen boeren meer zijn, zeg dan niet: wir haben es nicht gewusst.’ Zou u dit soort uitspraken nu nog steeds doen?
‘Ja, want waar ik toen voor waarschuwde, komt nu allemaal uit. Is dit dan geen aanval op een bevolkingsgroep? Vind ik wel.’

Boeren worden niet met treinen afgevoerd naar vernietigingskampen.
‘Nee, natuurlijk niet. Dat heb ik er toen ook bij gezegd: we worden gelukkig niet vermoord. Ik doelde op de periode van voor de oorlog, toen alle Joodse winkels gediscrimineerd werden. Ik vind dat boerenbedrijven nu ook worden gediscrimineerd. Dat hoor ik ook steeds van mijn achterban. Ze zeggen: je hebt wel gelijk gekregen.’

Ook sluit Van den Oever niet uit dat er nieuwe acties komen waarbij Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal thuis bezocht zal worden, alleen dan door veel meer boeren. Schijnbaar is er veel lef voor nodig om met een gigantische groep boeren het huis van een minister te omsingelen want de boerenactivist voegt er aan toe dat de actievoerders niet bang zijn uitgevallen:

Ik verwacht eigenlijk wel dat [minister] Van der Wal binnen twee weken valt.’ […]

Denkt u dat boeren vaker rond haar huis zullen gaan staan?
‘Dat zou zomaar kunnen gebeuren ja. Maar dan met veel meer. Wij zijn niet bangig uitgevallen.’

Waar de boeren heel dapper zijn, zijn de kinderen van de minister dat overigens juist níét:

U heeft zelf ook kinderen. Wat denkt u als u de minister hoort zeggen dat haar kinderen ‘binnen zitten te trillen’?
‘Dat het pussy’s zijn.’

Uit diverse richtingen klinkt felle kritiek op de uitspraken van de FDF-leider. Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher spreekt van narcistisch antisemitisme.

Tv-producent en programmamaker Harry de Winter, hoogleraar Leo Lucassen en journalist Chris Aalberts vragen zich af waarom er überhaupt een podium wordt gegeven aan de intimiderende uitspraken van Mark van den Oever.

Hoewel FDF twee jaar geleden nog een dreigbrief rondstuurde waarin boeren die zich wilden laten uitkopen voor ‘Judassen’ werden uitgemaakt blijken de principes van Farmers Defence Force overigens toch niet rotsvast te zijn. Voor een goede prijs zijn de boeren gewoon te koop. Wat dat betreft is hun situatie inderdaad goed vergelijkbaar met die van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat als er morgen een ambtenaar bij u op het erf staat met een zak met geld om u uit te kopen?
‘Nou, die stuur ik niet weg. Vorige week kwam er nog eentje langs. Hij zei: ‘We willen je bedrijf wel hebben, maar we hebben geen geld.’ Toen zei ik: ‘Wat kom je dan doen?’’

Voor een goede prijs bent u, derde generatie Van den Oever op deze grond, dus te koop?
‘Ja, voor een goede prijs is iedereen te koop.’