Nieuws

Inspectie: AZC’s zijn slecht voor kinderen. Rode Kruis haalt tenten weg

20-06-2022 08:59

COA-vlag bij aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Jan Omvlee

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft dit weekend een aantal extra opvanglocaties gevonden om Ter Apel te ontlasten. Geleen (Limburg) krijgt 125 asielzoekers, Ommen (Overijssel) krijgt er tijdelijk 75. Haarlemmermeer (Noord-Holland) krijgt er 80. Wormer (ook N-Holland) krijgt er 26. Vanaf juli zullen er in het Overijsselse Vroomshoop 225 plaatsen bij komen. De druk op het aanmeldcentrum lijkt hiermee heel eventjes te zijn verlicht.

Begeleiding

De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd concluderen ondertussen in een rapport dat de situatie voor kinderen in Asielzoekerscentra zorgelijk is. Door de drukte en het gebrek aan personeel is er sprake van onvoldoende begeleiding, en onvoldoende toegang tot zorg en onderwijs op veel locaties. Door het gebrek aan begeleiders ontstaan bovendien problemen met het onderhouden van opvanglocaties, en het handhaven van hygiƫnestandaarden.

In Ter Apel zorgt de drukte volgens de inspectie voor spanningen. Alleenstaande jongeren zorgen voor overlast, en tussen groepen jongeren kunnen conflicten ontstaan. Bovendien zitten er in het aanmeldcentrum driekeer zoveel jongeren als eigenlijk de bedoeling is. Een grote groep minderjarigen krijgt hierdoor geen aandacht van begeleiders. De inspecties zeggen dat er geen goed zicht is op de veiligheid van deze groep.

Tenten

Het Rode Kruis is ondertussen begonnen met het weghalen van de tenten die bij Ter Apel waren geplaatst. De 50 tenten, samen waren goed voor 200 slaapplaatsen, zijn volgens de hulporganisatie niet meer nodig vanwege de nieuwe opvanglocaties die afgelopen dagen zijn gevonden. De organisatie bekritiseerde de gebrekkige voorzieningen die de reguliere vluchtelingenorganisaties leverden. Zo moest het Rode Kruis vorige week een keer zelf eten en drinken aanslepen voor de extra asielzoekers.