De Duitse overheid heeft alarmfase 2 uitgeroepen in het landelijke noodplan voor de gastoevoer. Het land stond al op alarmfase 1, wat inhield dat de staat de toevoer en consumptie beter in de gaten ging houden, en haast moest maken met het vullen van de opslag voor de komende winter. Met de hogere alarmfase moet de overheid actief stappen ondernemen om de gasconsumptie omlaag te brengen, zowel voor bedrijven als voor burgers.
De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, zegt dat de maatregel nodig is omdat Rusland de gastoevoer afknijpt. Hij noemt dit een “economische aanval” op Duitsland en zegt dat Duitsers gas moeten gaan behandelen als een schaars product. Rantsoenering is nu nog niet nodig, maar ligt mogelijk wel in het verschiet.
De maatregel werd al verwacht nadat Rusland vorige week de gastoevoer naar Duitsland omlaag bracht. De toevoer via gaspijpleiding Nord Stream 1 werd teruggebracht van 100 naar 40 procent van de volle capaciteit. Rusland ontkent dat het dit deed als strafmaatregel, maar geeft wel de Westerse sancties de schuld. Het onderhoud van de gasleiding zou vertraging hebben opgelopen door problemen met de levering van Westerse materialen. Staatsgasbedrijf Gazprom zegt hierdoor geen andere keuze te hebben dan het reduceren van de gasleveringen.
De sancties maken het voor grote delen van de Russische economie onmogelijk om aan Westerse onderdelen en machines te komen of om zaken voor reparatie naar Europese landen te sturen. Vervangende import uit landen als China of Afrikaanse landen is vaak geen optie omdat deze landen de kennis niet hebben of zelf bang zijn voor sancties.
Duitsland krijgt hierdoor problemen met het vullen van de gasopslag, iets wat juist vanwege de slechte relaties met Rusland een hoge prioriteit heeft. Van 11 tot 21 juli zal de toevoer via Nord Stream 1 helemaal worden gestopt vanwege groot onderhoud. Mogelijk rekt Rusland dit nog iets verder op om zo druk te zetten op Berlijn.
De Duitse overheid werkt ondertussen aan een pakket van 15 miljard euro om de gasopslag gevuld te krijgen. Die zit volgens minister Habeck al voor 58 procent vol, wat meer is dan in juni vorig jaar. Het doel om de opslag voor 90 procent gevuld te krijgen in december zal een extra inspanning vergen. Ook komt er een gasveiling waarmee de consumptie van bedrijven gereduceerd moet worden.