Nieuws

Boeren roepen op tot ‘gewapende burgeroorlog’

29-06-2022 11:52

Trekker
Shutterstock.

In de Telegram-groep ‘Boeren in opstand’ met ruim tweeduizend leden roepen ‘boeren’ op tot gewapend verzet, een ‘complete oorlog tegen Den Haag’ en zelfs ‘burgeroorlog’. Het gaat om een online groep waarin volgens de Volkskrant ‘spontane bezoekers, complotdenkers, boeren die actie willen voeren en toehoorders’ actief zijn. De Volkskrant had toegang tot de online groep en kon meelezen.

In de groep ‘Boeren in opstand’ is onder meer te lezen:

“Laat Den Haag maar branden. Het kabinet heeft de oorlog verklaard aan iedereen. Het is nu oorlog.

Als je een gewapende burgeroorlog wilt, kun je hem krijgen ook. Land mag op slot. Het is oorlog. Klaar mee.

Bloeden zullen ze, die teringzakken.

Regering omverwerpen is de oplossing.

Voor Rutte is er maar 1 oplossing: zoutzuur.

Dit kabinet is ziekelijk en moet WEG!!! Goedschiks of kwaadschiks.”

Doodsbedreigingen

Dat dergelijke oproepen ook effect hebben, blijkt als de politie een trekker in beslag neemt die een snelweg blokkeert. Een bergingsbedrijf voert de trekker af waarna in de Telegram-groep naam, adres en telefoonnummer van het bergingsbedrijf rond gaat, inclusief de oproep om ‘allemaal even een bedankje achter te laten’.

Aan de Volkskrant vertelt een medewerker van het bergingsbedrijf dat hij ‘honderden doodsbedreigingen heeft ontvangen’ en dat ‘de telefoon roodgloeiend stond’.

Het bedrijf heeft inmiddels uit voorzorg alle voertuigen met daarop de naam van het bedrijf die bij werknemers geparkeerd staan weggehaald.

Leeuwarden

Ook voor woensdag wordt in ‘Boeren in opstand’ opgeroepen tot geweld, onder meer in Leeuwarden:

“Woensdag gaat alles breken! We beginnen bovenaan!! Leeuwarden wordt de eerste steen die breekt!!!!!”

Woensdagmorgen demonstreerden boze boeren bij het provincieshuis van Leeuwarden. Vrachtwagens en een tractor staan geparkeerd voor het provinciehuis en tientallen demonstranten zijn aanwezig.

Een ‘toeterende vrachtwagen’ werd door een 18-jarige bekogeld met een pot witte bonen in tomatensaus. De witte bonen in tomatensaus-smijter moest als straf met agenten ‘in gesprek’.