Nieuws

Ook Thailand gebruikte Pegasus spyware tegen democratische oppositieleden

18-07-2022 12:08

Demonstratie in 2020 in Bangkok. Bron: kan Sangton via Shutterstock

In Thailand zijn tijdens de pro-democratie demonstraties van 2020 en 2021 verschillende activisten bespioneerd met Israëlische software. Citizen Lab en ILaw hebben een rapport gepubliceerd waarin melding wordt gemaakt van zeker 30 personen bij wie de telefoon geïnfecteerd werd met de spyware genaamd Pegasus. Deze software, verkocht door het Israëlische bedrijf NSO Group, maakt het mogelijk voor gebruikers om mee te kijken met de communicatie en gegevens van de slachtoffers. De software kan geïnstalleerd worden op afstand, zonder dat het doelwit ergens op hoeft te hebben geklikt. Mensen zijn zich dan ook niet bewust van het feit dat ze in de gaten worden gehouden.

In 2020 brak in Thailand een reeks protesten uit tegen onder andere de rol van het leger in de politiek. Het land heeft een lange reeks militaire staatsgrepen en regimes achter de rug, waarvan de staatsgreep in 2014 de meest recente was. Ook demonstreerden veel mensen tegen de toenemende macht van de onschendbare koning, corruptie, en het opheffen van een hervormingsgezinde partij. Verschillende studenten, activisten, en publieke figuren die bij het organiseren van de demonstraties betrokken waren, werden in de gaten gehouden door elementen van de overheid.

Overheden

De infecties waren naar alle waarschijnlijkheid het werk van de Thaise inlichtingendiensten of van het leger. Om Pegasus te kunnen gebruiken zijn goede relaties nodig met de Israëlische overheid, die in moet stemmen met de export van de software. De NSO Group benadrukt dat het enkel in zee gaat met erkende overheden. Men verkoopt de gevoelige software niet door aan private bedrijven of militante organisaties.

Begin juni kwam naar buiten dat de AIVD Pegasus had gebruikt om drugscrimineel Ridouan Taghi op te sporen. Het was de eerste keer dat een Nederlandse overheidsdienst de software bleek te hebben gebruikt. In totaal zouden 5 Europese landen Pegasus hebben gekocht. Hier zit in ieder geval Spanje bij, waar de inzet van de software tegen Catalaanse onafhankelijkheidsactivisten voor een groot schandaal zorgde. De Europese Unie heeft inmiddels een onderzoekscommissie ingesteld, zo schrijft Trouw maandag, om meer inzicht te krijgen in het gebruik van de software. Het rapport van deze commissie moet in november af zijn.

Exportproduct

Dat politieke overwegingen een rol spelen bij de verkoop van Pegasus, blijkt ook aan de contacten die de NSO Group onderhoudt in Oost-Europa. Zo wilde Estland in 2018 de software gebruiken om Russische doelen te bespioneren, maar kreeg het land daar geen toestemming voor van de NSO Group. Ook Oekraïne zou tevergeefs hebben geprobeerd om Pegasus aan te schaffen. In Polen en Hongarije kon de software wel gebruikt worden, maar bestond het doelwit uit binnenlandse politici, journalisten en activisten. Toch wordt de software soms gebruikt om over landsgrenzen heen te gaan. Spaanse en Franse regeringskringen zijn de afgelopen jaren doelwit geworden van Pegasus. De vermoedens gaan hierbij uit naar een land buiten de Europese Unie, namelijk Marokko. Dit land normaliseerde in december 2020 de relaties met Israël.