Uit recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat de groei in de huizenprijzen de afgelopen maanden stagneert. Tot stilstand lijkt de groei in de gemiddelde waarde van een woning voorlopig echter niet te komen. Een van de verklaringen voor het stagneren van de huizenprijzen is de oplopende hypotheekrente. Wie nu een hypotheek afsluit met een rentevaste periode van twintig jaar betaalt al snel twee keer zoveel rente, als iemand die dit enkele maanden terug deed. Hypotheekadviseur Frits berekent voor consumenten wat zij kunnen lenen bij de huidige rentestand. Geen ingewikkelde financiële termen, maar een helder beeld van de mogelijkheden die men heeft. Het is een van de wensen die veel kopers hebben, wanneer zij een nieuw huis kopen.
De snel opgelopen hypotheekrente maakt het kopen van een woning niet alleen duurder; per saldo betaalt men meer rente bij het afsluiten van een hypotheek. Ook leidt de oplopende hypotheekrente ertoe, dat een consument minder geld kan lenen voor de aankoop van een huis. De maximale hypotheek van consumenten ligt lager. Zeker starters hebben vaak een hoge hypotheek nodig, omdat zij nog relatief weinig spaargeld bezitten en bijvoorbeeld niet van de overwaarde op een bestaande woning kunnen profiteren bij de aankoop van een volgend huis.
DNB verwacht dat de trend van de oplopende hypotheekrente de komende periode aan zal houden. Het past bij het beleid wat de Europese Centrale Bank (ECB) eerder aankondigde; de ECB wil de rente de komende jaren stapsgewijs verhogen. Nederlandse banken spelen hier alvast op in, door de hypotheekrente omhoog te brengen. Naarmate de hypotheekrente verder oploopt daalt het bedrag wat consumenten kunnen delen. Het maakt dat de groei in de huizenprijzen verder zal stagneren. De verwachting is dat de rente voor hypotheekcontracten in 2024 rond de 3,8 procent komt te liggen. Ter illustratie; vorig jaar lag dat gemiddelde nog op 1,7 procent.
Overigens is er nog geen sprake van een daling in de gemiddelde huizenprijs. DNB verwacht dat hier ook de komende periode nog geen sprake van zal zijn. Voor dit jaar wordt een groei verwacht van circa 14 procent, voornamelijk door het economisch sterk eerste deel van 2022. In de komende jaren zal die groei afvlakken naar een percentage tussen de 2,5 en 4,0 procent. Logischerwijs hebben verschillende factoren invloed op de uiteindelijke groei.