Nieuws

Amerikanen treffen zeldzaam Fabergé ei aan op Russisch superjacht

22-07-2022 15:45

Fabergé ei op een tentoonstelling in Sint-Petersburg. Het miniatuurkoetsje zat binnenin het ei verstopt. Bron: Alex Vog/Shutterstock

Amerikaanse functionarissen hebben volgens CNN en bijzondere vondst gedaan aan boord van een inbeslaggenomen superjacht. Het jacht, de ”Amadea”, werd vastgelegd op het eiland Fiji, en is nu in handen van de Amerikaanse justitie. Het schip is van de Russische bankier en investeerder Suleiman Kerimov, en is in beslag genomen in het kader van de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Kerimov, die zelf uit de deelrepubliek Dagestan komt, onderhoudt nauwe banden met het Kremlin. Aan boord van zijn jacht bleek de oligarch een zeldzaam juweel te hebben, een Fabergé ei.

Peter Carl Fabergé was een Russische juwelier die tussen 1885 en 1917 een collectie rijkversierde eieren maakte. De eieren werden door de tsaren Alexander III en Nicolaas II als paasgeschenken gegeven aan hun familieleden. De eieren zijn bijzonder zeldzaam. De eieren, waarvan er nog ongeveer 57 bekend zijn, zijn in de loop van de afgelopen eeuw over de wereld verspreid geraakt. Een groot deel ligt in de collecties van Russische musea, maar anderen zijn in privécollecties van zakenmannen terechtgekomen, of in musea in het buitenland. Suleiman Kerimov lijkt net zo min als de andere oligarchen weet te hebben gehad van de op handen zijnde Russische invasie. Het is velen dan ook niet gelukt om hun bezit in relatieve veiligheid te brengen door het terug te varen naar Rusland.

CNN schreef in april ook dat een jacht van de Russische-Cypriotische zakenman Viktor Vekselberg in Spanje in beslag was genomen op verzoek van de Verenigde Staten. Vekselberg zou in het bezit zijn van meerdere Fabergé eieren, hoewel hiervan geen lijken te zijn aangetroffen. De VS en Europese landen jagen al sinds maart op de bezittingen van de Russische elite. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil van het Congres de bevoegdheid om gevonden schatten te verkopen, en om de opbrengsten aan Oekraïne te doneren.