Nieuws

Schrijver Salman Rushdie (75) neergestoken in staat New York

12-08-2022 17:18

Salman Rushdie
Salman Rushdie in 2013 te Berlijn. 360b / Shutterstock.com

De wereldberoemde schrijver Salman Rushdie (75) is vrijdag in Chautauqua (New York, VS) neergestoken. Dit gebeurde vlak voordat hij een lezing zou geven bij het Chautauqua Institute. Aanwezigen konden de dader overmeesteren.

In een persbericht heeft de politie van de staat New York laten weten dat Rushdie een steekwond in zijn nek heeft opgelopen en dat hij met een helikopter naar een ziekenhuis vervoerd. Onbekend is hoe zijn toestand nu is.

Ook de persoon die Rushdie zou interviewen raakte gewond. De dader kon direct door de aanwezige politie worden aangehouden.

Volgens een verslaggever van Associated Press die getuige was, bestormde een man uit het publiek het podium waar Rushdie op stond en begon op de schriijver ‘in te slaan of te steken’. Rushdie viel daarna op de grond, maar mogelijk werd hij door beveiligingspersoneel bewust op de grond geworpen.

‘Meerdere steekwonden’

The New York Times citeert een getuige (een arts) die zegt te hebben gezien dat Rushdie ‘meerdere steekwonden’ had opgelopen en dat er een ‘plas bloed’ onder zijn lichaam was te zien. ‘Maar hij leek in leven te zijn en hij werd niet gereanimeerd’: “Mensen zeiden ‘hij heeft een hartslag, hij heeft een hartslag’.”

Op een aantal foto’s van Associated Press is te zien hoe hulpverleners zich over Rushdie ontfermen terwijl hij op de grond ligt. Duidelijk zichtbaar is hoe een bloedende wond wordt gestelpt. Een van de hulpverleners houdt de benen van Rushdie omhoog om het bloed terug te laten stromen naar vitale delen. Op een andere foto zijn bloedspetters op decorstukken op het podium te zien.

‘Slecht beveiligd’

Ook melden getuigen aan de New York Times dat Rushdie slecht was beveiligd. De dader kon volgens hen ‘moeiteloos’ op het podium bij Rushdie komen. “Dat iemand zo dicht bij hem kon komen zonder dat er iemand tussenkwam is beangstigend”, aldus één van de getuigen.

Een medewerker van het Chautauqua Institute laat aan de New York Times weten dat de beveiliging ‘laks’ is en dat het leek alsof er ‘geen extra beveiligingsmaatregelen’ waren getroffen: “Het is hier erg open en toegankelijk, een relaxte omgeving. Naar mijn mening was het gewoon wachten tot het ene keer mis zou gaan.”

Fatwa

Salman Rushdie werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw wereldberoemd nadat de Iraanse leider Khomeini een fatwa over de schrijver had uitgevaardigd vanwege zijn roman De Duivelsverzen. Het boek zou ‘godslasterlijk’ zijn. Er werd een prijs van 3 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld aan degene die Rushdie om het leven bracht.

In 2012 zette een Iraanse islamitische organisatie opnieuw een prijs van meer dan 3 miljoen dollar op het hoofd van Rushdie. In 2016 werd wederom een prijs op zijn hoofd gezet.

De fatwa is nooit opgeheven: Iran liet in 2006 weten dat de fatwa voor altijd van kracht blijft.

In 2007 vertelde Rushdie dat hij elk jaar op 14 februari, de dag dat Khomeini de fatwa uitvaardigde, een ‘Valentijnskaart’ uit Iran ontvangt waarop staat geschreven dat Iran niet is vergeten dat hij dood moet.

 

Aanpassingen: De zin waarin stond dat Rushdie ‘zelfstandig van het podium en de zaal uit liep’ is weer verwijderd. Dit was een onbevestigd gerucht en lijkt te zijn weerlegd door het feit dat Rushdie in een helikopter moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.