Nieuws

NL en Finland enige landen in EU waar uitstoot broeikasgassen is gedaald ten opzichte van 2021

16-08-2022 16:27

Zwarte rook uitstoot vervuiling industrie
Shutterstock.

16 aug. (Reuters) – De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie is in het eerste kwartaal gestegen ten opzichte van een jaar eerder, maar bleef net onder het niveau van voor de pandemie, aldus het bureau voor de statistiek van de EU dinsdag.

Volgens Eurostat bedroegen de broeikasgasemissies van bedrijven, huishoudens en overheidsactiviteiten 1029 miljoen ton kooldioxide-equivalenten, een stijging van 6% maar minder dan de 1035 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2019.

Huishoudens droegen 24% bij aan de emissies in de periode, aldus Eurostat, op de voet gevolgd door de energievoorzieningssector en de be- en verwerkende industrie, die respectievelijk 21% en 20% voor hun rekening namen.

Economisch herstel na pandemie

Eurostat voegde eraan toe dat de emissies in alle sectoren op jaarbasis stegen – behalve in de huishoudens, waar ze ongewijzigd bleven – wat wijst op een economisch herstel na de pandemie.

Bijna alle lidstaten registreerden een stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, waarbij Bulgarije de grootste stijging in het blok liet zien met een sprong van 38%, gevolgd door Malta met een stijging van 21%.

Nederland en Finland waren de enige EU-lidstaten met een daling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.

Doelstellingen 2030

De algemene stijging vormt een bedreiging voor de doelstelling van de EU-27 om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te verminderen ten opzichte van 1990 en tegen 2050 een netto-uitstoot van nul te bereiken – een plan dat de sluiting van kolengestookte centrales inhoudt.

De oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende economische sancties tegen Rusland – de belangrijkste energieleverancier van de EU – hebben het blok ertoe aangezet deze winter gas te besparen en op te slaan, uit vrees voor een totale stopzetting van de Russische gasstromen.

Sommige Europese landen overwegen steenkool terug te brengen om dit doel te bereiken.

(c) Copyright Thomson Reuters 2022 – Vertaal door TPO.