Binnenland

OM waarschuwt voor ‘wurgspel’ onder jongeren

18-08-2022 13:03

Patuss89/Shutterstock

Het Openbaar Ministerie waarschuwt jongeren voor het meedoen aan zogenaamde ”wurgspelletjes”, dat schrijft de Telegraaf. Begin deze maand nog werd een 15-jarige Amsterdamse jongen aangehouden, nadat hij vier andere jongeren buiten bewustzijn had gewurgd. Dit soort spelletjes verspreiden zich internationaal via sociale media onder jongeren, maar zijn zeer gevaarlijk. Langdurig zuurstoftekort kan ernstige schade toebrengen aan de hersenen. In sommige versies van het spel doen jongeren dit bij zichzelf, en soms doen ze heb bij anderen. Sommige jongeren houden staand hun adem in tot ze flauwvallen, waarbij ze hard kunnen vallen. Het is hoe dan ook geen hype die moet worden aangemoedigd.

Archie

Ook internationaal komen dit soort spellen regelmatig in het nieuws. Op zaterdag 6 september overleed de Britse Archie Battersbee na een langdurige coma. De 12-jarige had zichzelf verstikt, vermoedelijk als onderdeel van een ”Blackout challenge” die hij online had gezien. De ouders hadden een juridische strijd uitgevochten met het ziekenhuis, maar uiteindelijk werd bepaald dat de behandeling van Archie mocht worden stopgezet. De ouders hadden geëist dat zijn behandeling niet stop werd gezet zolang zijn hart nog klopte.

Het platform TikTok, waar de Blackout challenge rondgaat, zit inmiddels verwikkeld in een aantal rechtszaken. In de Verenigde staten hebben verschillende ouders het bedrijf aangeklaagd, nadat hun kinderen van 8 en 9 overleden door verstikking. TikTok zou niet alleen niet optreden tegen de filmpjes, maar ze zelfs aanraden via het algoritme. In Italië moet TikTok zelfs al een leeftijdsgrens van 13 jaar handhaven, om te voorkomen dat jonge kinderen in aanraking komen met wurgspelletjes. Dit gebeurde nadat een 10-jarig Italiaans meisje overleed. Ook in Australië overleed vorig jaar een 14-jarige. Naast ten minste zeven doden zijn er ook een aantal hersendode kinderen te verbinden aan wurgspelletjes.