De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei maandag dat hij de uitslag van een verkiezing in oktober zou respecteren, ongeacht de uitslag, zolang de stemming “schoon en transparant” is.
In een interview met TV Globo’s Jornal Nacional, een nachtelijke nieuwsuitzending met het grootste publiek in Brazilië, hield de politicus vol, zonder bewijs te leveren, dat er fraude was geweest bij eerdere Braziliaanse verkiezingen.
Bolsonaro had het niet over de elektronische stemsystemen die hij maandenlang meedogenloos heeft aangevallen, bewerend dat ze open staan voor manipulatie. Maar de voormalige legeraanvoerder zei dat ‘het leger een rol zou moeten hebben in het bepalen van de transparantie van de stemming’.
Opiniepeilingen tonen aan dat Bolsonaro in de presidentsrace achter ligt op zijn linkse rivaal, voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva, die regeerde van 2003-2010 toen de Braziliaanse economie bloeide.
Terwijl het interview werd uitgezonden, werd in de grootste steden van Brazilië ‘Weg met Bolsonaro’ geroepen door mensen die ontevreden zijn over zijn drie jaar durende regering.
Bolsonaro zei dat hij een land had gekregen in een slechte economische situatie, verergerd door de COVID-19 pandemie en vervolgens de oorlog in Oekraïne, en dat hij erin geslaagd is zich er doorheen te slaan.
Onder zijn verwezenlijkingen, noemde hij de verhoging van de maandelijkse uitkeringen voor gezinnen met een laag inkomen waarvan hij zei dat het ten goede zou komen aan 20 miljoen Brazilianen, een aalmoes die volgens opiniepeilingen zijn cijfers in de afgelopen weken heeft verbeterd en Lula’s voordeel heeft verkleind.
Bolsonaro verwierp berichten dat de ontbossing in het Amazonegebied onder zijn toezicht is toegenomen omdat hij het handhavingsbeleid heeft ontmanteld.
In plaats daarvan beschuldigde hij dat het milieubeschermingsagentschap Ibama misbruik heeft gepleegd door het vernietigen van zwaar materieel dat gewoonlijk in beslag wordt genomen in het regenwoud van illegale gouddelvers.
Bolsonaro voegde eraan toe dat het Braziliaanse Amazonegebied even groot is als West-Europa en dat het land 66% van zijn groene gebieden in stand houdt. “Brazilië verdient het niet om op deze manier te worden aangevallen. We zullen proberen om (het imago van Brazilië in het buitenland) te verbeteren,” zei hij.
Bezorgdheid over zijn falen om de ontbossing te stoppen heeft geleid tot verzet in de Europese Unie tegen de ratificatie van een vrijhandelsovereenkomst met het Zuid-Amerikaanse blok Mercosur.
Bolsonaro zei dat leveringsproblemen veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne er nu voor hebben gezorgd dat de EU de sluiting van het handelspact wil versnellen.