Buitenland

Amerikaanse kruisers varen door Straat van Taiwan, eerste keer sinds bezoek Pelosi

28-08-2022 09:51

USS Chancellorsville cruiser
Kanagawa, Japan - October 15, 2015:United States Navy USS Chancellorsville (CG-62), Ticonderoga-class guided missile cruiser. viper-zero / Shutterstock.com

WASHINGTON, 27 augustus (Reuters) – Twee oorlogsschepen van de Amerikaanse marine voeren zondag door de internationale wateren in de Straat van Taiwan, de eerste dergelijke operatie sinds een bezoek aan Taiwan van de Amerikaanse Speaker of the House Nancy Pelosi China woedend maakte, dat het eiland als zijn grondgebied beschouwt.

De Amerikaanse marine, die een bericht van Reuters bevestigde, zei dat de kruisers Chancellorsville en Antietam de lopende operatie uitvoerden. Dergelijke operaties nemen gewoonlijk acht tot 12 uur in beslag en worden nauwlettend in het oog gehouden door het Chinese leger.

In de afgelopen jaren hebben Amerikaanse oorlogsschepen, en bij gelegenheid die van geallieerde naties zoals Groot-Brittannië en Canada, routinematig door de zeestraat gevaren, wat de woede van China heeft opgewekt, dat Taiwan opeist tegen de bezwaren van zijn democratisch verkozen regering.

Pelosi’s reis naar Taiwan begin augustus maakte China woedend en zag het als een poging van de VS om zich te mengen in zijn binnenlandse aangelegenheden. China lanceerde daarop militaire oefeningen in de buurt van het eiland, die sindsdien zijn voortgezet.

“Deze (Amerikaanse) schepen doorkruisten een corridor in de zeestraat die buiten de territoriale wateren van alle kuststaten ligt,” aldus de Amerikaanse marine.

De operatie demonstreert de toewijding van de Verenigde Staten aan een vrije en open Indo-Pacific, en het Amerikaanse leger vliegt, vaart en opereert overal waar het internationale recht dat toestaat, aldus de marine.

Het Eastern Theater Command van het Chinese leger zei dat het de schepen volgde en hen waarschuwde.

“Troepen in het theater blijven in hoge staat van paraatheid en zijn klaar om elke provocatie op elk moment te verijdelen,” voegde het toe in een verklaring.

Het Taiwanese ministerie van defensie zei dat de schepen in zuidelijke richting voeren en dat zijn troepen observeerden, maar dat “de situatie normaal was”.

Nancy Pelosi

De smalle Straat van Taiwan is een frequente bron van militaire spanning geweest sinds de verslagen regering van de Republiek China in 1949 naar Taiwan vluchtte na het verliezen van een burgeroorlog met de communisten, die de Volksrepubliek China oprichtten.

Pelosi’s bezoek aan Taiwan werd ongeveer een week later gevolgd door een groep van vijf andere Amerikaanse wetgevers, waarop het Chinese leger reageerde met het houden van meer oefeningen in de buurt van het eiland.

Senator Marsha Blackburn, een Amerikaans lid van de Senaatscommissie voor handel en gewapende diensten, kwam donderdag in Taiwan aan voor het derde bezoek van een Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleder deze maand, en weerstond daarmee de druk van China om de reizen te staken.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft getracht te voorkomen dat de spanning tussen Washington en Peking zou ontaarden in een conflict, door te herhalen dat de reizen van het Congres routine zijn.

De Verenigde Staten hebben geen formele diplomatieke betrekkingen met Taiwan, maar zijn wettelijk verplicht het eiland de middelen te verschaffen om zichzelf te verdedigen.

China heeft nooit uitgesloten geweld te gebruiken om Taiwan onder zijn controle te brengen.

Taiwan zegt dat de Volksrepubliek China het eiland nooit heeft bestuurd en er dus geen aanspraak op kan maken, en dat alleen de 23 miljoen inwoners van Taiwan over hun toekomst kunnen beslissen.