OPINIE
In een poging het wereldrecord ‘schaamteloos tv-amusement produceren’ te breken kwam de Evangelische Omroep (EO) op het lumineuze idee om voor een uitzending van het programma Op1 een tv-studio op te bouwen pal voor de ingang van de centrale opvanglocatie voor asielzoekers in het Groningse Ter Apel.
Er kwam -terecht- veel kritiek op via Twitter en andere kanalen, maar de hoofdvragen werden niet gesteld, laat staan beantwoord. Welke idioot gaf het finale akkoord voor deze krankzinnige actie? Is die gek al ontslagen? Klopt het dat hiermee anderhalve ton gemeenschapsgeld is verkwanseld voor een uurtje rel-tv terwijl er geen geld is voor fatsoenlijke toiletten? En waarom werd aan de COA-baas niet gevraagd hoe het in godsnaam mogelijk was dat een drie maanden oude baby het leven liet op de vloer van één van zijn gebouwen en waarom is meer dan een week na haar of zijn dood nog immer geen autopsierapport beschikbaar?
Ter Apel is de plek waar de afgelopen weken honderden mensen de nacht in de weilanden moesten doorbrengen omdat de IND en het COA zich lieten verrassen door asielzoekersstromen die anderen al maanden zagen aankomen. De plek ook waar in allerijl een paar dixies werden gedumpt waarin de mensen hun behoeften konden doen, mits niet uitgegleden over de uitwerpselen van eerdere gebruikers.
Foto’s van de enorme smeerpijperij lieten niets aan de verbeelding over. Ter Apel is ook de plek waar op 24 augustus 2022 een drie maanden oude baby door nog immer niet geopenbaarde oorzaak de dood vond. Op de vloer van een gymzaal, thans in gebruik als ligplek voor asielzoekers. ‘Het Nederlandse Lampedusa’ noemde de Groningse burgemeester Koen Schuiling het. ‘Ons eigen Kamp Moria’ zei Vluchtelingenwerk Nederland met een verwijzing naar de Griekse hel waar 70 mensen één toilet delen.
Dinsdagavond 30 augustus 2022 was het zover, de EO live vanuit Ter Apel. Dagen tevoren al aangekondigd als een spectaculaire uitzending waar we thuis voor moesten blijven. Dat mocht je wel zeggen. Alleen al het decor: een groot stalen hek waarachter asielzoekers vol verbazing toekeken naar het tv-spektakel dat zich pal voor hun neus afspeelde. Prominent in beeld gebracht over de hoofden van presentatrices Giovanca Ostiana en Margje Fikse, die voor de gelegenheid hun meest empathische blik hadden opgezet.
Intussen werd geen van die vluchtelingen vanachter dat hek aan tafel genood. Eva Jinek verzorgt haar RTL-talkshow tegenwoordig vanuit Artis, maar qua aapjeskijken doet de EO het beter. Welke idioot heeft dit mensonterende concept bedacht? Ik mag toch aannemen dat die niet meer werkzaam is voor de EO.
Dat ik niet de enige was die walgde van wat de EO verzonnen had om de amusementswaarde van de talkshow op te krikken blijkt uit de kijkcijfers. Een schamele 579.000 kijkers trok het programma. Honderdduizenden minder dan gebruikelijk voor Op1. Veel afhakers dus. Zelfs Jeroen Krabbé scoorde die avond op NPO2 beter met zijn programma over Frida Kahlo. Frida Kahlo! Voor dat handjevol Op1-kijkers werd honderden kilometers verwijderd van de gebruikelijke uitzendlocatie in de buitenlucht een enorme tv-studio opgebouwd. Een reguliere uitzending van Op1 doet al gauw dertig- tot veertigduizend euro. Deze ‘special’ moet een veelvoud gekost hebben, gelet op de omvangrijke operatie in het Groningse land.
Ondanks een toezegging te reageren liet Bertus Tichelaar, EO-hoofdredacteur, het afweten om te antwoorden op mijn vraag of ik er ver naast zat met mijn calculatie dat met de uitzending 100.000 tot 150.000 euro gemoeid was. Ik denk niet dat het veel minder geweest is. Misschien wel meer want die enorme crew heeft vast niet geslapen in de weilanden van Ter Apel. Producent van dit geheel: Jeroen Pauw. De man met twee woningen in Amsterdam, één in Spanje en één op Curacao. Mede mogelijk gemaakt door dit soort walgelijke producties. Bertus Tichelaar reageerde ook niet op de vraag of de EO spijt had van de uitzending. Ooit bracht zijn omroep het programma Moraalridders, waarin met gasten ‘eerlijk en met open vizier’ in gesprek werd gegaan over diepere drijfveren en herkomst van keuzen en meningen. Hoogste tijd om dat format weer van stal te halen. Eerste gasten: Bertus Tichelaar en Jeroen Pauw.
Met nieuwsgaring had EO’s live-uitzending van Op1 niets te maken. Alles wat gezegd werd was al gezegd. De nieuwswaarde was nul. Terugkerende dieptepunten waren de vooraf opgenomen interviewtjes van presentatrice Giovanca Ostiana met vluchtelingen. Getooid met een modieuze pet en voorzien van een zwaar geschminkte blik vol geveinsde empathie wist ze wanhopige asielzoekers uitspraken te ontlokken als ‘Ik dacht dat het in Nederland beter geregeld was’ en ‘Ik had gehoord dat Nederland een veilig land was’. Gesprekjes die we de afgelopen weken al talloze keren via alle media hadden gehoord en gezien. Dit krijg je ervan als je een links-geëngageerde gospelzangeres zo’n programma laat presenteren. Tenenkrommend.
Intussen kwam geen van de twee diepempathische presentatrices op het idee om de aanwezige directeur van het COA te vragen hoe het zit met dat overleden kind van drie maanden oud. Anderhalve week na de dood van de baby is er nog geen enkel bericht over de oorzaak. Was het de gezondheidstoestand van het kind? Was het een tekortschietende acute zorg? Faalde vader of moeder, om welke reden dan ook? Was er geweld in het spel? Hele lastige vragen, maar daarvoor hebben we journalistieke types om ze te stellen. Ik ben geen journalist, maar heb de vraag wel aan het COA voorgelegd. Antwoord: bel de politie in Ter Apel maar of het Nederlands Forensisch Instituut. Dank u. Ik kan het antwoord wel raden.
Inmiddels was ook koning Willem Alexander in Ter Apel, hoestend vanwege een longontsteking. Hij stak de asielzoekers een hart onder de riem. Hou vol mensen, komt helemaal goed!
De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.