Buitenland

70.000 mensen demonstreren in Praag tegen EU, NAVO en Tsjechische regering

03-09-2022 16:34

Ursula von der Leyen, Big Pharma
Ursula von der Leyen. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

PRAAG, 3 september (Reuters) – Naar schatting 70.000 mensen hebben zaterdag in Praag geprotesteerd tegen de Tsjechische regering. Ze riepen de regerende coalitie op meer te doen om de stijgende energieprijzen onder controle te houden en uitten hun verzet tegen de Europese Unie en de NAVO.

De organisatoren van de demonstratie, afkomstig uit een aantal extreem-rechtse-, extreem-linkse- en rand-groeperingen, waaronder de communistische partij, zeiden dat de Centraal-Europese natie militair neutraal zou moeten zijn en rechtstreekse contracten met gasleveranciers, waaronder Rusland, zou moeten afsluiten.

De politie schatte het aantal demonstranten halverwege de middag op ongeveer 70.000.

“Het doel van onze demonstratie is verandering te eisen, vooral in het oplossen van het probleem van de energieprijzen, vooral elektriciteit en gas, die onze economie dit najaar zullen vernietigen,” vertelde mede-organisator Jiri Havel aan de nieuwssite iDNES.cz.

Het protest op het Wenceslasplein in het centrum van de stad werd gehouden een dag nadat de regering een motie van wantrouwen had overleefd, nadat de oppositie had beweerd dat ze niets ondernam tegen de inflatie en de energieprijzen.

De stemming toonde aan hoe de energiecrisis in Europa de politieke instabiliteit aanwakkert doordat de stijgende energieprijzen de inflatie aanwakkeren, die al drie decennia niet meer zo hoog is geweest.

Premier Petr Fiala, die de centrumrechtse coalitie van vijf partijen leidt, zei zaterdag tegen de nieuwsdienst CTK dat de demonstranten niet het beste met het land voorhadden.

“Het protest op het Wenceslasplein werd georganiseerd door krachten die pro-Russisch zijn, dicht bij extreme standpunten staan en tegen de belangen van de Tsjechische Republiek zijn,” zei hij.