LA CHAPELLE SAINT MESMIN, Frankrijk, 8 september (Reuters) – De Franse fabrikant van serviesgoed Duralex, waarvan de stevige drinkglazen alomtegenwoordig zijn in scholen en bedrijfskantines, legt de productie voor minstens vier maanden stil wegens wat de CEO omschreef als “brutale, krankzinnige” gas- en elektriciteitskosten.
In heel Europa proberen bedrijven manieren te vinden om te blijven produceren, ondanks de energieprijzen die door de oorlog in Oekraïne tot recordhoogten zijn gestegen. Soms is de enige oplossing te stoppen, althans voor een tijdje.
Dit is wat er gebeurt met het 77 jaar oude huishoudmerk, dat in Frankrijk en daarbuiten bekend staat om zijn glazen die zelden breken en die onderaan een productienummer hebben dat schoolkinderen voor de grap als hun leeftijd aanduiden.
“De elektriciteitsprijzen voor het laatste kwartaal en het begin van volgend jaar zouden onverklaarbaar zijn geweest, brutale, krankzinnige prijzen die het niet mogelijk maakten om de productie onder normale omstandigheden voort te zetten,” vertelde Chief Executive Officer Jose-Luis Llacuna aan Reuters in de fabriek in Midden-Frankrijk.
“Daarom hebben we besloten de oven op stand-by te zetten.”
Het bedrijf, waarvan de omzet dit jaar is gestegen, heeft zes maanden voorraad en kan in de tussentijd doorgaan met de verkoop van glazen serviesgoed en ovenschalen, zei hij.
Maar de kosten voor de aankoop van de energie die Duralex nodig heeft voor zijn oven om kiezelaarde bij 1.500 graden Celsius tot glas te smelten, zouden van oktober tot november zijn verdubbeld tot onmogelijke bedragen, zei Llacuna.
“Vanaf november, als we waren blijven produceren, zou energie 40% van onze omzet hebben vertegenwoordigd. Het is economisch irrationeel, financieel irrationeel,” zei hij.
“Doorgaan met produceren onder deze omstandigheden zou de duurzaamheid van het bedrijf in gevaar hebben gebracht.”
De productie zal in november worden stopgezet en 250 personeelsleden zullen op verlof worden gestuurd, ook al zal de oven, die op stand-by is gezet, niet volledig stoppen – anders zou hij stuk gaan.
Duralex hoopt volgend jaar de productie te kunnen hervatten.
“We hebben al energieaankopen gedaan voor het tweede en derde kwartaal van 2023, tegen hoge maar aanvaardbare prijzen als we ze vergelijken met (eindejaars)prijzen,” zei Llacuna.
Vooruitkijkend zoekt Duralex naar alternatieven voor gas voor zijn oven, en zal het zijn energieverbruik, dat al 20% lager ligt dan vorig jaar, blijven verminderen.
Het bedrijf, dat een jaaromzet heeft van ongeveer 30 miljoen euro, betaalde gewoonlijk ongeveer 3 miljoen euro aan energiekosten per jaar.
Maar de prijsstijging was bijzonder groot omdat Duralex geen langetermijncontracten voor energie kon sluiten toen het in gesprek was over de overname door de eigenaar van het merk Pyrex, International Cookware, die begin 2021 werd afgerond, zei de manager van de fabriek, François Marciano. En vervolgens kreeg het bedrijf van handelaars ten onrechte te horen dat het moest wachten omdat de prijzen zouden dalen.
“Dit is niet de eerste keer dat Duralex een voorval als dit meemaakt. We hebben er vertrouwen in dat we er zullen geraken, “zei de 27-jarige Guillaume Bourbon, die al acht jaar bij Duralex werkt en verantwoordelijk is voor de productieplanning.