Binnenland

Commissie Ascher: Collegegeld mbo-opleidingen in techniek en zorg moet omlaag

09-09-2022 13:57

Tong_stocker/Shutterstock

Het middelbaar beroepsonderwijs zou de collegegelden moeten verlagen voor opleidingen waar te weinig studenten voor kiezen, maar wel baangarantie zit. Dat is een aanbeveling die wordt gedaan in een rapport dat in handen is van het AD. Het rapport komt van een speciale commissie onder leiding van voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Er is niet alleen een tekort aan vakmensen, maar ook aan middelbare scholieren die voor een vakopleiding willen kiezen. De commissie stelt daarom voor om opleidingen met een grote baanzekerheid te promoten, door bijvoorbeeld een lager bedrag te vragen. Ook moet er een soort ”Bosatlas van de Nederlandse beroepsopleidingen” komen, met daarin feiten en cijfers over de mogelijkheden na de verschillende opleidingen. Daarnaast moeten het bedrijfsleven en de opleidingen beter samenwerken bij het organiseren van stages een voorlichting. Daar valt volgens de commissie nog veel te winnen, bovenop de inspanningen die er nu al zijn.

Persoonlijke keuze

De commissie stelt dat het niet de bedoeling is om afbreuk te doen aan de keuzevrijheid die scholieren hebben. Wel kan er meer gedaan worden om de gewenste keuze te stimuleren. De opleidingskeuze moet nog steeds een vrijwillige beslissing zijn. Lodewijk Asscher wilde zelf geen commentaar leveren aan het AD. Medelid van de commissie Doekle Terpstra (CDA) verwees naar eerdere uitspraken waarin hij pleitte voor de mogelijkheid van een numerus fixus. Opleidingen met een lage baangarantie moeten een beperkt aantal studenten toe gaan laten.