Binnenland

Het is rustig in musea, en dat leidt tot financiële problemen

12-09-2022 14:48

Dave Z/Shutterstock

Nederlandse musea kampen met teruglopende bezoekersaantallen, en zitten hierdoor krap bij kas. De NOS schrijft, op basis van de Museumvereniging, dat in 2021 nog maar 11.8 miljoen bezoeken aan musea werden gebracht. Dit is net iets meer dan een derde van de aantallen die musea voor de coronacrisis zagen. Dit jaar lijken de aantallen ook laag uit te vallen, wat eerder te maken zal hebben met de inflatie dan met lockdownmaatregelen. Die laatste zijn er immers niet meer. Gemeentes zijn tijdens de gedwongen sluitingen wel gecompenseerd voor misgelopen inkomsten uit de cultuursector, maar hebben deze vaak niet geïnvesteerd in die sector.

De teruglopende bezoekersaantallen lijken overigens in een Europees patroon te passen. Bij de Britten zien de musea dit jaar maar een derde van het aantal cultuurliefhebbers uit 2019 terugkeren. Ook Frankrijk en Duitsland zagen tijdens corona een sterke terugval in het aantal bezoekers, die het moesten doen met online toertjes langs de collecties. Grote landelijke musea hebben het niet breed, maar vooral bij kleinere musea dreigt verschraling van het aanbod. De Museumvereniging roept de musea op om creatief te zijn, te kijken naar wat de bezoeker echt wil, en zo meer mensen aan te trekken. En het Rijk zal moeten bijspringen met meer geld.

Bladgoud

Over musea gesproken. Uit onderzoek blijkt dat het goud op de Gouden Koets waarschijnlijk afkomstig is uit Suriname. Door middel van chemische analyse kon het bladgoud vergeleken worden met goud uit Suriname en Zuid-Afrika, waarna werd vastgesteld dat een Surinaamse mijn de meest waarschijnlijke vindplaats was. Mocht Suriname de koets ooit claimen, zeg maar als onderdeel van herstelbetalingen, dan ontstaat er wel een probleem. Delen van de koets zouden de andere kant opgestuurd moeten worden. Het hout komt namelijk uit Java, en het ivoor uit Sumatra.