Buitenland

Russische staatsmedia hebben het moeilijk met overwinningen door Oekraïne

12-09-2022 14:57

Oekraïne
Shutterstock.

LONDEN, 12 september (Reuters) – Commentatoren op de Russische staatstelevisie zijn gedwongen van het script af te wijken door de snelle opmars van de Oekraïense strijdkrachten in de regio Kharkiv en de snelle aftocht van Moskou.

Sinds het begin van wat Rusland zijn “speciale militaire operatie” noemt, hebben oorlogszuchtige gasten in talkshows op de staatstelevisie gewoonlijk geprobeerd om elkaar te overtreffen in het steunen van president Vladimir Poetin en het veroordelen van Oekraïne en zijn bondgenoten.

Maar in de nasleep van het bliksemoffensief van Kiev was de stemming gematigder en ging het verhaal over hoe naar verluidt de Oekraïense strijdkrachten de Russen in het noordoosten in het nauw dreven.

Acht keer in minderheid

De nieuwszender Rossiya-24 interviewde maandag Vitaly Ganchev, een door Rusland benoemde functionaris in de regio Kharkiv, die zei dat de Russische troepen in de provincie “acht keer in de minderheid” waren. Hij zei ook, zonder bewijs te leveren, dat de Oekraïense troepen waren versterkt door “westerse huurlingen”.

“Een zeer moeilijke week aan het front,” zei presentator Dmitry Kiselyov bij de opening van zijn zondagavondprogramma.

Onder een studio-achtergrond met de tekst ‘Hergroepering’, zei Kiselyov dat Russische troepen “eerder bevrijde nederzettingen” hadden verlaten onder druk van “superieure vijandelijke troepen”.

Boris Nadezjdin, een voormalig liberaal politicus en regelmatig te gast in talkshows, zei op het Gazprom-kanaal NTV dat Poetin misleid was door zijn adviseurs door te denken dat Oekraïne zich snel zou overgeven, en drong aan op onmiddellijke vredesbesprekingen om het conflict te beëindigen.

Andere presentatoren gaven er een positieve draai aan.

In de dagelijkse talkshow 60 Minutes opende presentatrice Olga Skabeyeva de uitzending van maandagochtend met de beschrijving van het Russische bombardement van zondag op Oekraïense elektriciteitscentrales en de daaruit voortvloeiende stroomuitval in Oost-Oekraïne als “een keerpunt in de speciale militaire operatie”.

Verschillende gasten brachten ook Poetins opmerkingen uit juli ter sprake dat Rusland “nog niets serieus was begonnen” en zeiden dat Moskou nu de militaire actie zou intensiveren.

‘Tactische herschikking’

De berichtgeving in de kranten over de Russische terugtrekking werd omlijst door het feit dat het ministerie van defensie sprak van een “tactische herschikking” van zijn troepen, hoewel sommige kranten militaire deskundigen citeerden die suggereerden dat niet alles volgens plan was verlopen.

De krant Izvestia zei in zijn weekendoverzicht dat Rusland 4000 Oekraïense soldaten had gedood en dat het leger “zijn troepen had gehergroepeerd om zich op de Donbas te concentreren”.

Nezavisimaya Gazeta was kritischer en zei dat het Russische ministerie van Defensie geen commentaar gaf op “extreem verontrustende berichten uit Oekraïne gedurende meerdere dagen.”

De krant merkte op dat terwijl de Oekraïense troepen oprukten aan de westgrens van Rusland, de militaire leiding van Moskou zich duizenden kilometers verderop in het verre oosten van het land bevond, voor jaarlijkse oorlogsspeloefeningen waaraan 50.000 manschappen deelnamen.