BRUSSEL, 14 september (Reuters) – De Europese Unie zal maatregelen voorstellen om de inkomsten van goedkope elektriciteitsproducenten aan banden te leggen en fossielebrandstofbedrijven te dwingen de winsten te delen die zij maken op de snel stijgende energieprijzen, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op woensdag.
“In deze tijden is het verkeerd om buitengewone recordopbrengsten en -winsten te ontvangen die profiteren van oorlog en over de rug van onze consumenten. In deze tijden moeten de winsten worden gedeeld en worden doorgesluisd naar degenen die het het hardst nodig hebben”, aldus von der Leyen in een toespraak voor het Europees Parlement in Straatsburg.
Von der Leyen zei dat het blok ook besprekingen voert over energieprijsplafonds en werkt aan een “representatievere benchmark”-prijs voor gas dan de Nederlandse Title Transfer Facility (TTF).
Een ontwerp van de voorstellen van de Commissie, dat eerder door Reuters werd ingezien, zou overtollige inkomsten van Europa’s niet-gasgestookte elektriciteitscentrales afromen om geld in te zamelen dat de regeringen kunnen besteden om bedrijven en burgers te helpen met hun rekeningen.
Wind- en zonneparken en kerncentrales zouden een limiet van 180 euro per megawattuur (MWh) krijgen op de inkomsten die ze ontvangen voor het opwekken van elektriciteit, waarbij regeringen overtollig geld zouden recupereren en hergebruiken om consumenten te ondersteunen, volgens het ontwerp, dat nog kan veranderen voor publicatie.
Dit zou de inkomsten van de producenten beperken tot minder dan de helft van de huidige marktprijzen. De Duitse elektriciteitsprijs op jaarbasis bereikte vorige maand een recordhoogte van meer dan 1000 euro/MWh en werd dinsdag verhandeld tegen meer dan 400 euro/MWh.
Bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken, krijgen ook te maken met een onverwachte winstheffing om terug te verdienen wat de Commissie in het ontwerp omschrijft als “onverwachte winsten” in verband met de snel stijgende olie- en gasprijzen als gevolg van het feit dat Rusland de gasleveringen heeft stopgezet in de nasleep van de invasie van Oekraïne.
Olie-, gas-, kolen- en raffinaderijen zouden vanaf het belastingjaar 2022 een “solidariteitsbijdrage” moeten betalen van 33% van hun belastbare overwinsten, aldus het ontwerp.
De Commissie is echter teruggekomen op haar aanvankelijke plan om de Russische gasprijzen aan banden te leggen, en de EU-landen zijn verdeeld over de vraag of ruimere prijsmaxima Europa’s inspanningen om de energievoorziening voor de winter veilig te stellen, zouden helpen of schaden.
De EU-landen zullen moeten onderhandelen over de voorstellen van de Commissie en het eens moeten worden over definitieve wetgeving. Nu de omstreden gasprijsplafonds van tafel zijn, althans voorlopig, waren diplomaten uit sommige landen optimistisch dat tijdens een vergadering van de EU-ministers van Energie op 30 september een akkoord kon worden bereikt.
Aanpassing: laatste zeven alinea’s toegevoegd om 09:49 uur.