Entertainment

Tien BN’ers aan wieg interviewkanaal

11-03-2015 06:12

AMSTERDAM – Tien bekende Nederlanders staan aan de wieg van het nieuwe online platform InterviewPLUS. Clairy Polak, Frénk van der Linden en Klaas Drupsteen achten de tijd rijp voor een on demand kanaal voor liefhebbers van het verdiepende interview.

Ook Susan Smit, Jan Jaap van der Wal, Leon Verdonschot en Jan Douwe Kroeske zetten hun schouders onder het plan, samen met Zarayda Groenhart, Linda Hakeboom en Paul van Liempt. Alle interviewers hebben de ambitie om minstens tien interviews te houden, elk in hun eigen genre. Daarnaast maken ze wekelijks een gezamenlijk interviewprogramma onder de titel Hoog bezoek, waarin ze hooggeplaatste buitenlanders aan de tand voelen tijdens hun bezoek aan Nederland.

De interviewers lanceren het idee voor de online zender woensdagavond tijdens Het Grote Interviewgala in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daar begint het werven van 20.000 benodigde abonnees om het plan te verwezenlijken. Initiatiefnemer van de internetzender, die 4 euro per maand moet kosten, is Jeroen van Leeuwen, voormalig eindredacteur van de NCRV. “Er is een grote groep mensen die van het echt nieuwsgierige, lange interview houdt’’, gelooft Van Leeuwen.

Susan Smit

De tien interviewers gaan maken wat ze al heel lang willen. Clairy Polak stelt zich ten doel Kamerleden te portretteren. Frénk van der Linden ondervraagt Nederlanders met uiteenlopende ideeën over de liefde. Klaas Drupsteen wil mensen spreken over het thema zelfdoding.

Schrijfster Susan Smit gaat collega’s opzoeken in hun werkkamer om met hen te praten over het schrijverschap. Susan: ‘’Ik doe mee, omdat een wat trager ritme in tv-programma’s mij zou bevallen. Op Zomergasten na is er doorgaans een gejaagd gevoel, terwijl gesprekken zoveel meer diepgang, scherpte en nuance krijgen bij ruimte.”

Grootheden

Jan Jaap van der Wal in gesprek met de oude generaties cabaretiers, onder het genot van een fles wijn. ‘’Ik wil eens langer doorvragen. Dat mis ik vaak bij talkshows en nieuwsprogramma’s”, laat Jan Jaap weten. Jan Douwe Kroeske is van plan ’s lands beste dj’s mee te nemen naar het theater, om te kijken en te luisteren naar hun inspiratiebronnen. Kroeske: ‘’Bij InterviewPLUS is de missie zo helder dat je als geïnteresseerde direct weet waar het om gaat. Die helderheid spreekt me aan.”

In de interviews van Zarayda Groenhart staan gezinnen centraal die een scheiding achter de rug hebben. Linda Hakeboom gaat op zoek naar de mensen achter de schermen van grootheden uit de muziek , mode en sport. De interviews van Paul van Liempt gaan over ondernemen en de karakters van ondernemers.

Leon Verdonschot haalt dwarse denkers voor de microfoon, mensen die er een andere mening op na houden. ‘’Ik geloof dat het kanaal levensvatbaar kan zijn, zelfs succesvol kan worden’’, zegt Verdonschot. ‘’Ik heb zelf behoefte aan zo’n interviewkanaal en ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben met die behoefte. Ik geloof ook niet dat ik die behoefte deel met vele miljoenen landgenoten, maar daarom geloof ik in dit initiatief: dat is in deze opzet ook niet nodig.”