Politiek Buitenland

Von der Leyen wil ‘Kremlin laten boeten’ voor ‘schijnreferenda’ in bezet gebied

28-09-2022 18:45

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, President of the European Commission, september 7, 2022. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

BRUSSEL, 28 september (Reuters) – De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft woensdag een nieuw pakket sancties tegen Rusland voorgesteld, bedoeld om “het Kremlin te laten boeten” voor de escalatie van het conflict in Oekraïne met wat zij noemde “schijnreferenda” in bezet gebied.

“Wij accepteren geen schijnreferenda en geen enkele vorm van annexatie in Oekraïne, en we zijn vastbesloten het Kremlin te laten betalen voor deze verdere escalatie”, zei ze tegen verslaggevers in Brussel.

Het voorgestelde achtste sanctiepakket omvat verdere invoerverboden voor Russische producten, die Moskou naar verwachting nog eens 7 miljard euro aan inkomsten zullen ontnemen, en meer uitvoerverboden voor belangrijke technologie die voor het leger wordt gebruikt, zoals luchtvaartartikelen, elektronische componenten en specifieke chemische stoffen, kondigde von der Leyen aan.

Daarnaast zal het sanctiepakket de rechtsgrondslag vormen voor een olieprijsplafond en zal het EU-burgers worden verboden zitting te nemen in bestuursorganen van Russische staatsbedrijven, zei zij.