Partnerbijdrage

Zo open je een bankrekening voor je eigen bedrijf

20-10-2022 12:37

Omdat je als ondernemer niet verplicht bent om een zakelijke rekening te openen, besluit je dit misschien niet te doen. Zonde, want er zitten flink wat voordelen aan een bedrijfsrekening. Zo hoef je niet langer uit te zoeken welke betalingen zakelijk en welke privé zijn. Je gebruikt immers twee verschillende rekeningen, waardoor privé en zakelijke geld van elkaar gescheiden worden. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan wil je zelf misschien ook wel een bankrekening voor je bedrijf openen. In deze tekst leggen wij je haarfijn uit hoe dit in zijn werk gaat.

Ga op zoek naar een bank

Voordat je een zakelijke bankrekening kunt openen, moet je eerst een bank vinden die rekeningen voor bedrijven aanbiedt. Bijzonder lastig is dit overigens niet, want bij vrijwel iedere bank kun je vandaag de dag een zakelijke rekening openen. Zoek online maar eens op ‘zakelijke rekening openen’. Je krijgt in dat geval een groot aantal resultaten. Veel ondernemers hebben geen zin om veel tijd en moeite te steken in het openen van zo’n rekening. Daarom wordt er vaak voor één van de eerste resultaten gekozen. Wanneer je voor deze aanpak kiest, is de kans klein dat je de beste zakelijke rekening vindt.

Verdiep je in de pakketten

Wie denkt dat een zakelijke rekening bij iedere bank hetzelfde is, heeft het mis. Bij de ene bank ziet een bedrijfsrekening er heel anders uit dan bij de andere bank. Daarbij komt dat je bij de meeste banken uit verschillende pakketten kunt kiezen. Reden genoeg om niet over één nacht ijs te gaan als je een zakelijke bankrekening wilt openen.Om te voorkomen dat je spijt krijgt van de rekening die je opent, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende pakketten die banken aanbieden. Richt je hierbij niet tot de prijs, maar kijk vooral naar de inhoud van een pakket. Zo krijg je bij het ene pakket maximaal één betaalpas, terwijl dit er bij het andere pakket drie zijn. Verder zit er ook verschil in het aantal rekeningen en krijg je niet altijd de beschikking over een spaarrekening.

Geschikt pakket voor ieder bedrijf

Weet je niet goed welk pakket je moet kiezen? Kijk dan naar de rechtsvorm van jouw bedrijf. Als je een eenmanszaak hebt, kun je het beste een zakelijke rekening openen voor zzp’ers. Omdat jij de enige werknemer bent, heb je voldoende aan één betaalpas. De kans is groot dat je ook genoeg hebt aan één rekening. Wanneer jouw bedrijf een vennootschap onder firma (vof) is, wil je misschien dat iedere vennoot een eigen betaalpas krijgt. Je kunt in dat geval voor het meest uitgebreide pakket kiezen of een ander pakket uitbreiden met één of meerdere betaalpassen.

Dien een aanvraag in

Als je voor jezelf hebt bepaald welk pakket het beste bij jouw bedrijf past, wordt het tijd om een aanvraag in te dienen. Hiervoor hoef je niet bijzonder veel moeite te doen, want dit kan vaak via de website van een bank. Je doorloopt simpelweg de stappen en jouw zakelijke rekening is aangevraagd. Vervolgens moet je alleen nog wachten tot de bank jouw aanvraag goedkeurt. Wanneer dit gebeurd is, kun je jouw zakelijke rekening gebruiken.