Buitenland

President Macron roept op tot ‘solidariteit tegen extreem kwaad’ na moord op 12-jarige Lola

21-10-2022 20:14

Bron: Alexandros Michailidis via Shutterstock

PARIJS, 21 oktober (Reuters) – Frankrijk moet zich verenigen in solidariteit met de ouders van een 12-jarig meisje wiens gehavende lichaam vorige week in een koffer buiten haar huis in Parijs werd gevonden, zei president Emmanuel Macron vrijdag, en noemde haar moord een daad van “extreem kwaad”.

Lees ook: Lola Daviet (12) stierf marteldood in door illegalen, junks en daklozen bekend stadsdeel Parijs

In zijn eerste publieke commentaar op de dood van het meisje, Lola genaamd, zei Macron dat de onuitsprekelijke gruweldaad die de misdaad vertegenwoordigde, hetgeen was wat het land het meest heeft geschokt.

“Wanneer we geconfronteerd worden met extreem kwaad en we ons realiseren dat dit mogelijk is in onze samenleving,” vertelde hij verslaggevers op een top van de Europese Unie.

“Ik denk vooral aan de ouders van Lola, haar broer en haar halfbroer, het leed van deze familie die op dit moment ongelooflijk waardig en verenigd is en ik denk dat zij in de eerste plaats het respect en de genegenheid van de natie nodig heeft.”

Macron had eerder deze week een ontmoeting met de ouders van het meisje.

De moord op Lola is een bron van politieke spanning geworden, waarbij oppositiepartijen het profiel van de verdachte – een illegale immigrant – hebben aangegrepen om op te roepen tot een strenger immigratiebeleid.

De hoofdverdachte, een 24-jarige vrouw, werd maandag gearresteerd en aan een formeel onderzoek onderworpen op beschuldiging van moord, verkrachting en foltering.

Een eerbetoon aan het vermoorde meisje vond vrijdagavond plaats in de noordelijke stad Fouquereuil, waar Lola’s familie vandaan komt en waar zij zich hebben teruggetrokken.

In een gemeenschapscentrum legden mensen, vaak tot tranen toe bewogen, bloemen en kaarten neer en ondertekenden een condoleanceregister voor een reusachtig portret van Lola.

“Het is verschrikkelijk. Ik ben in shock, zoals de meeste mensen. Ik bid dat dit nooit meer mag gebeuren. We moeten echt iets doen. Hoe kan een vrouw dit doen?” zei Caroline Lesaint, een rouwende die uit Cambrai, een andere noordelijke stad in de buurt, was gekomen.